Een studie die aantoont dat bijna alle zoogdieren ongeveer evenveel tijd nemen om te plassen heeft een Ig Nobelprijs gewonnen. Ook studies naar kussen, bijensteken en het woord ‘hè’ werden onderscheiden.

De eerst Ig Nobelprijzen werden voor het eerst uitgereikt aan de universiteit van Harvard in 1991. Meestal gaat de prijs naar gefundeerd wetenschappelijk onderzoek dat op het eerste gezicht absurd is, maar dan toch doet nadenken. In totaal zijn tien prijzen uitgereikt.

Het team achter het urine-onderzoek won de prijs in de categorie Fysica. Zij ontdekten dat alle zoogdieren die meer dan 3 kilo wegen hun blaas ledigen in zo’n 21 seconden. Kleine dieren hebben dan weer veel minder tijd nodig. Een rat heeft bijvoorbeeld een fractie van een seconde nodig.

Andere winnaars gebruikten wiskunde om te bepalen hoe een Noord-Afrikaanse heerser uit de zeventiende eeuw 888 kinderen kon verwekken in 30 jaar. Of maakten een gewicht aan een kip vast om te achterhalen hoe dinosaurussen mogelijk liepen.

Michael Smith van Cornell University liet zich dan weer 38 dagen lang elke ochtend tussen 9 en 10 uur steken door honingbijen. Nergens doet een bijensteek meer pijn dan in je neusgat. De bovenlip staat op de tweede plaats en pas daarna komen de schacht van de penis en de balzak.

De prijs voor Literatuur ging naar de onderzoekers die aantoonden dat het woord ‘hè’ in alle talen voorkomt. Een studie naar de biologische effecten over intens kussen won een Ig Nobelprijs voor Geneeskunde.

De prijzen werden zoals elk jaar uitgereikt door echte Nobelprijswinnaars.