WWF Canada waarschuwt: ‘Orka’s zwemmen nu al tot bij ons’
Foto: REUTERS

De ijskap aan de noordpool heeft haar jaarlijkse minimum bereikt. Dat de poolkappen groeien in de winter en smelten in de zomer is normaal, maar dit jaar is er sprake van het vierde kleinste ijsvolume ooit. En dat heeft verregaande gevolgen. ‘We zien nu al dat de orka’s tot bij ons zwemmen’, waarschuwt de Canadese afdeling van natuurorganisatie WWF.

De nieuwsberichten van NASA over de polen zijn allesbehalve rooskleurig. Het ijs smolt er in augustus veel sneller dan normaal waardoor vooral de Arctische ijskap slechte punten scoort. Met 1.81 miljoen vierkante kilometer is er zelfs sprake van het vierde slechtste resultaat ooit.

Volgens natuurorganisatie WWF zijn de berichten een duidelijk bewijs dat het klimaat op onze planeet langzaam verandert. ‘Bovendien hebben deze veranderende temperaturen een belangrijke impact op diersoorten en ecosystemen’, stelt de Canadese afdeling op haar blog .

Walrussen in Alaska, orka’s in Canada

Zo werden in augustus duizenden walrussen gespot op de kusten van Rusland en Alaska. Normaal leven de dieren op het noordelijkere pakijs en vissen ze in de diepe wateren. Maar doordat er deze zomer veel ijs gesmolten is, kwamen de walrussen in te grote diepten terecht om zich nog te kunnen voeden. Ze vluchten daarom naar het vasteland om er makkelijker te kunnen vissen.

‘Hier bij ons in Canada zijn er al orka’s gespot. Normaal komen de orka’s niet zo noordelijk omdat ze door hun rugvin niet onder het ijs kunnen zwemmen. Maar nu er zo weinig ijs op de polen ligt, hebben de orka’s een betere toegang tot de Arctische Oceaan’, aldus David Miller van WWF Canada.

De natuurorganisatie waarschuwt nog voor incidenten met ijsberen in september. ‘Hongerige ijsberen kunnen niet anders dan eten zoeken bij de mens, terwijl ze wachten op nieuw pakijs waar ze kunnen jagen. Maar dat pakijs wordt pas in de herfst gevormd, dus in september zal de mens weer verschillende trucjes moeten bovenhalen om de beren op afstand te houden’, klinkt het.

De boodschap van de natuurorganisatie is duidelijk: het wordt dringend tijd dat we actie ondernemen tegen de opwarming van de aarde. ‘Genoeg is genoeg. We moeten gehoor geven aan de gevolgen die we nu al kunnen zien, en ons bewust zijn van wat de impact in de toekomst zal zijn. De wereldleiders moeten nu ingrijpen. Anders falen ze om de Noordpool te beschermen, en daarmee de hele planeet.’