Archeologen leggen villaterrein en boerderijen bloot in Deurne
De site in Dilbeek Foto: BAAC

In het Antwerpse district Deurne zijn onlangs restanten van boerderijen teruggevonden uit de Gallo-Romeinse tijd. Dat meldt de stad Antwerpen, die tevens spreekt van een primeur voor de Scheldestad. Ook Dilbeek komt met archeologisch nieuws op de proppen: daar werden unieke restanten gevonden van een villaterrein.

De opmerkelijke vondst gebeurde tijdens opgravingen van het archeologische bureau Vlaams Erfgoed Centrum in samenwerking met de stedelijke dienst archeologie. Zij zijn aan het werk op een terrein aan het Eksterlaar in Deurne, in het kader van de toekomstige ontwikkeling van die site door projectontwikkelaar Vooruitzicht en AG Vespa, het vastgoed- en stadsprojectenbedrijf van de stad Antwerpen.

Aan de hand van paalsporen vermoeden de archeologen dat er minstens vijf boerderijen hebben gestaan uit de Gallo-Romeinse tijd (57 v.C. - 486 n.C.). De archeologen troffen op dezelfde locatie overigens ook sporen aan van een nederzetting uit de brons- en ijzertijd (3000 - 57 v.C.). Alle gevonden restanten worden de komende weken verder onderzocht.

Ondertussen in Dilbeek

Al even uniek is de vondst van restanten van een Romeins villaterrein. Op een akker in de wijk Wolsemveld in Dilbeek werden de restanten aangetroffen van een ‘villa rustica’, een luxe boerenbedrijf uit de eerste of tweede eeuw na Christus. De eigenaar woonde in het meest luxueuze (stenen) gebouw aan de kop van het terrein. Hij keek uit over een dal met houten boerderijen, waar zijn werknemers woonden. Naast het hoofdgebouw werden ook restanten gevonden van twee andere stenen gebouwen, die waarschijnlijk dienden voor opslag of voor naaste familieleden.

De restanten werden gevonden bij voorbereidende graafwerken voor nog te bouwen sociale woningen. Ze bevonden zich ongeveer 40 centimeter onder het maaiveld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in