Kroatië heeft donderdagavond 'tot nader order' zeven van de acht grensovergangen met Servië gesloten. Dat maakte het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Donderdag telde het land 8.000 nieuwe vluchtelingen. Het treinstation van Tovarnik, een Kroatisch stadje bij de grens met Servië, werd op 24 uur tijd overspoeld. Duizenden asielzoekers wachten er op een trein die hen naar Zagreb kan brengen. Dat kon onze redactrice ter plaatse Corry Hancké zelf vaststellen.

'Het verkeer is verboden aan de grensposten van Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina en Erdut', luidt het in een mededeling. De belangrijkste grensovergang, op de snelweg tussen Belgrado en Zagbreb, blijft wel open.

Hongarije riep deze week de noodtoestand uit, en sloot de grens met Servië af. Voor 8.000 asielzoekers het signaal om hun route te verleggen, en een kans te wagen via Kroatië. Ze hopen terecht te kunnen in hoofdstad Zagreb. Servië zet de vluchtelingen op bussen die hen tot in de buurt de Kroatische grens brengen. De vluchtelingen proberen die grens dan op eigen kracht over te steken, door de velden. 

In het station Tovarnik, bij de grens met Servië, werden hallucinante beelden geregistreerd. ‘Er zijn 4.000 tot 5.000 vluchtelingen aanwezig. De treinen komen het station binnen, maar kunnen niet alle mensen meenemen.’, aldus de woordvoerder van de UNHCR aan AFP. Vrijwilligers van het Rode Kruis delen voedsel uit aan tientallen kinderen en baby’s, ook toiletten en medische hulp zijn onderweg.

Het is duidelijk dat het station die toevloed niet aankan en er worden bussen ingelegd om mensen naar een ander station te brengen. Donderdagnamiddag stonden er een zevental bussen klaar. Sommige mensen schuiven aan om daarmee mee te rijden, anderen beginnen gewoon op goed geluk te stappen.

Corry Hancké
‘Het is duidelijk dat ook Tovarnik de massale toevloed van vluchtelingen niet aankan’
Onze redactrice ter plaatse Corry Hancké

Slovenië blokkeert trein met vluchtelingen uit Kroatië

Slovenië heeft donderdagavond een trein uit Kroatië tegengehouden aan de grens. Volgens de Sloveense politie beschikten zo'n 150 inzittenden van de trein niet over de nodige documenten. De migranten zitten vast aan de grens.

'Bij een gewone grenscontrole op een trein, komende van Kroatië, is ontdekt dat ongeveer 150 van de 300 inzittenden niet aan de wettelijke eisen beantwoordden om Slovenië binnen te mogen', verklaarde een politiewoordvoerder. Volgens hem zullen de autoriteiten nu zo snel mogelijk de terugkeer van de migranten naar Zagreb voorbereiden. De passagiers, voornamelijk Syriërs en Irakezen, mogen de trein niet verlaten en hingen uit de ramen.

Als gevolg van dit incident zal het treinverkeer tussen Kroatië en Slovenië tot vrijdagochtend onderbroken zijn. Slovenië maakt deel uit van de Schengen-zone, in tegenstelling tot Kroatië.

'Wraak van Griekenland'

De Kroatische regeringsleider Zoran Milanovic wijst met een beschuldigende vinger naar Griekenland inzake de vluchtelingencrisis. 'Is dat een soort wraakneming van Griekenland op Duitsland en Europa?', vroeg hij zich donderdag af volgens eensluidende berichten van verschillende media in Zagreb.

Griekenland, dat aan de grens van Schengenzone ligt, laat toe dat duizenden mensen wier leven niet bedreigd is, op boten naar hun eilanden komen", verklaarde Milanovic en voegde eraan toe: 'Turkije is toch een veilig derdeland?'.

Er bestaat blijkbaar een stilzwijgende overeenkomst, dat de vluchtelingen ongehinderd naar de Schengenzone kunnen komen, vermoedt de politicus voorts. De vluchtelingen komen bovendien 'met georganiseerd transport naar Griekenland, Macedonië en verder naar het noorden'.

Hongarije breidt noodtoestand uit

Hongarije heeft de noodtoestand tegen de massale instroom van vluchtelingen uitgebreid naar de zuidwestelijke districten Baranya en Somogy, die aan de grens met Kroatië liggen. Dat maakte de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto donderdagavond in Boedapest bekend.

Nadat de grens met Servië voor vluchtelingen hermetisch werd afgesloten, proberen duizenden asielzoekers via Kroatië in het Westen te geraken. Door de noodtoestand kunnen de autoriteiten bijzondere maatregelen nemen tegen de vluchtelingen. Zo zijn reguliere asielprocedures niet meer nodig omdat Hongarije zijn zuidelijke buren als een 'veilig derdeland' heeft ingeschaald.