Burgemeester pareert kritiek over boskap in Zonhoverheide: ‘We zullen ander natuurgebied uitbreiden’

Er komt wel degelijk een compensatie voor de boskap in natuurgebied Zonhoverheide in Genk. Dat zei burgemeester Wim Dries (CD&V) in ‘De ochtend’ op Radio 1 na kritiek van Wouter Deprez. De provincieraad gaf een transportbedrijf toestemming om in Zonhoverheide 12 hectare bos te kappen om er industrieterrein van te maken, en dat nam de komiek niet. ‘Maar in ruil zullen we het prachtige natuurgebied De Maten versterken en uitbreiden’, verduidelijkte Wim Dries.

Wouter Deprez pikte het niet dat transportbedrijf H. Essers de goedkeuring krijgt om uit te breiden in het natuurgebied Zonhoverheide in Genk. De provincieraad gaf daar kort voor de zomervakantie zijn fiat voor en ook Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) lijkt de expansie niet tegen te houden. ‘Faut le faire, als minister tegenstander zijn van datgene wat je beheert. Met zulke vrienden hebben de bossen geen vijanden nodig ’, klaagde de West-Vlaamse komiek in een Facebook-bericht dat al duizenden keren gedeeld is.

Evenwicht tussen ecologie en economie

‘Het is geen gemakkelijk dossier en ik heb er begrip voor dat het protest oproept. Het is nooit makkelijk als je natuur moet omzetten in industrie om jobs te creëren. Je moet ervoor zorgen dat alles in evenwicht blijft, maar ik denk dat er heel wat inspanningen zijn geweest in het dossier om dat ook te doen’, verklaarde burgemeester Wim Dries in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Zo zal het transportbedrijf de wettelijke verplichting krijgen om de uitbreiding in Zonhoven ook daadwerkelijk uit te voeren.

‘Bovendien hebben wij als stad de compensatie gekregen dat we het prachtige natuurgebied De Maten verder kunnen versterken en uitbreiden. Op die manier is er een evenwicht tussen ecologie en economie’, wou Dries komiek Deprez geruststellen. Op sociale media vragen Limburgers zich vooral af waarom Essers niet gewoon naar de bedrijventerreinen van Ford trekt. Daar wordt nog dit jaar een groot stuk industrieterrein vrijgegeven dat voorlopig nog geen bestemming geeft. ‘De uitbreiding van Essers vergt specifieke hallen. Er zijn verschillende alternatieven bestudeerd maar uiteindelijk kwam men tot de conclusie dat de uitbreiding van Essers best plaats vindt in Genk en Zonhoven’, argumenteerde Dries. Essers belooft dat er bij de bouw van het nieuw bedrijf ook 400 directe en indirecte jobs gecreëerd worden.

‘Essers zet Vlaanderen en Genk onder druk’

Het actiecomité Zonhoverheide - Schemmersberg gaat niet helemaal akkoord met de argumenten van de burgemeester. ‘Het gaat hier om meer dan om bomen en bossen. De uitbreiding van de Maten is een goede zaak, maar daar bevinden zich enkel natte hooilanden, die niet kunnen dienen voor het compenseren van uiterst zeldzaam waardevol duinengebied op de rand van een belangrijk vengebied’, klinkt het op Facebook. Ook over het onderzoek dat aantoonde dat er best niet werd uitgeweken naar een alternatieve locatie, is het actiecomité niet te spreken. ‘In tegenstelling tot waar Essers nu wil uitbreiden, is de industriezone rond Ford Genk beter geschikt voor logistiek. Er is geen diepgaand onderzoek gedaan naar deze alternatieven. Essers zet Vlaanderen (Minister Muyters) en Genk (Burgemeester Dries) al meerdere jaren onder druk om specifiek deze gronden om te zetten in industrie.’

Onze commentaren op radio-interview Wim Dries, deze morgen op radio 1.Natuurwaarden: Het gaat hier om meer dan om...

Posted by Actiecomité Zonhoverheide - Schemmersberg on Thursday, September 17, 2015

Ook kritiek over boskap Essers in Antwerpen

De kritiek over boskap van Essers is overigens niet nieuw. In het Antwerpse Wilrijk heeft het bedrijf al het Ferrarisbos gekapt om er een bedrijfspand neer te poten. Het bos dankt zijn naam aan het feit dat het al voorkwam op de kaarten van Joseph De Ferraris, een cartograaf uit de achttiende eeuw. In september 2013 werd ondanks veel protest gestart met de kap van 1.9 hectare bos, maar hoewel een groot deel van het Ferrarisbos werd gerooid, lijkt er twee jaar niets veranderd. Essers heeft nog steeds geen nieuwe huurder gevonden voor het terrein.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig