Tientallen gevluchte Irakezen keren vrijwillig terug
Foto: Bart Dewaele

De komende dagen stappen tientallen Irakezen vrijwillig op het vliegtuig richting hun thuisland. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen neemt even geen beslissingen meer over hun dossiers aangezien verschillenden onder hen met gelijkaardige verhalen kwamen. Theo Francken (N-VA) vermoedt dat de beslissingsstop heeft bijgedragen tot de verhoogde interesse.

Vrijdag stappen 45 Irakezen vrijwillig op het vliegtuig, gevolgd door ruim 30 anderen volgende week. Dat vertelde Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in De Ochtend. Dit jaar keerden ondertussen negentig Irakezen vrijwillig terug, vorig jaar in totaal 58.

In de eerste acht maanden van het jaar hadden al 2.160 Irakezen in ons land asiel aangevraagd. In augustus maakten ze bijna de helft van alle aanvragen uit. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen besliste echter tijdelijk geen beslissingen meer te nemen over hun dossiers, omdat heel wat Irakezen uit Bagdad met erg gelijkaardige verhalen kwamen aankloppen.

Die laatste groep is verantwoordelijk voor vier op de tien asielaanvragen. Het Commissariaat-Generaal wil de beslissingsstop tien dagen aanhouden. Het heeft bovendien een overleg gepland met verschillende Europese asielbureaus, aangezien ook zij met hetzelfde fenomeen te maken hebben.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vermoedt dat die beslissingsstop mogelijk heeft bijgedragen tot de verhoogde interesse voor vrijwillige terugkeer. Verschillende asielzoekers uit Bagdad zouden denken dat ze geen kans meer maken en daarom hun aanvraag weer intrekken.

Wie ervoor kiest om vrijwillig terug te keren, krijgt een terugkeerpremie van 250 euro. Voor minderjarigen is dat 125 euro.