Miljardair Donald Trump is bij het tweede televisiedebat onder de presidentskandidaten van de Republikeinse partij zwaar onder vuur genomen door zijn rivalen. Trump ligt op kop in de peilingen, maar kreeg veel kritiek voor zijn controversiële uitspraken.

‘U kunt niet verwachten dat u de hele wereld mag beledigen en dan resultaat zal boeken. U moet blijk geven van coherentie’, opende tegenkandidaat Jeb Bush de aanval. ‘Trump is een groot entertainer’, klonk het ironisch bij de voormalige zakenvrouw Carly Fiorina. ‘Maar ik denk dat een van de voordelen van een presidentiële campagne is dat het laat zien wie in staat is karakter te tonen’.

‘Willen we iemand met dit temperament, met zo’n ondoordacht taalgebruik, laten onderhandelen met Poetin of met Iran?’, vroeg Rand Paul zich af. ‘Ik ben erg ongerust over de gedachte dat hij baas wordt over ons kernarsenaal’.

Trump liet zich echter niet doen en onderbrak zijn tegenstanders geregeld of lachte hun opmerkingen weg. De zakenman pronkte met zijn succes. ‘Ik ben een erg geslaagde zakenman en wil dit talent graag ten dienste van mijn land aanwenden, zodat het opnieuw rijk wordt’, aldus Trump. Hij zag niemand van zijn tegenstanders hiertoe in staat. Maar als het op concrete vragen rond buitenlands beleid aankwam, moest hij het antwoord vaak schuldig blijven.

Aan het televisiedebat op CNN namen elf Republikeinse presidentskandidaten deel: Donald Trump, Ben Carson, Jeb Bush, Ted Cruz, Scott Walker, Marco Rubio, Carly Fiorina, Mike Huckabee, John Kasich, Rand Paul en Chris Christie.