Campagne tegen robot als seksobject
Foto: AP

Deze week werd een campagne tegen seksrobots gelanceerd. De twee initiatiefnemers roepen op de campagne te steunen en zo de verspreiding van robots te voorkomen, ‘die de ongelijkheid in de samenleving in de hand werkt’.

De campagne tegen seksrobots is een initiatief van academici Erik Billing en Kathleen Richardson. Billing onderzoekt robots en cognitieve wetenschap aan de Universiteit van Skövde in Zweden, Richardson is gespecialiseerd in robots en ethiek aan de Britse Montfort University.

Waar vroeger uitsluitend sekspoppen werden aangewend om de eenzame nachten door te komen, wordt vandaag steeds vaker de seksrobot ingezet.

Trudy

In 1993 ontwikkelde het bedrijf TrueCompanion Trudy, de allereerste seksrobot. Vandaag is de robot een pak ‘gebruiksvriendelijker’ geworden, staat het op de website te lezen. Een machine die bovendien meer dan seks biedt, aldus TrueCompanion over de robot Roxxxy. Seks neemt maar een deel van de tijd in die je met de robot doorbrengt. En de robots zijn ook niet bedoeld voor een vaste relatie, eerder helpen ze wie tussen twee relaties in zit, tijdelijk aan hun trekken.

Maar de ontwikkeling van de robots - en de rol die ook artificiële intelligentie erin krijgt - noemen de wetenschappers ‘verontrustend’. Dat de robots, ‘in de vorm van vrouwen of kinderen’, specifiek gebruikt worden ‘als seksobjecten’, kan voor Billings en Richardson niet door de beugel. Niet alleen worden vrouwen geobjectiveerd, de robots werken een ongelijkheid in de samenleving in de hand, aldus de website van de ‘Campaign against sex robots’. Ze versterken stereotiepen over vrouwen en de idee dat een relatie niets meer dan fysiek moet zijn.

Kinderen

Dat er seksrobots bestaan in de vorm van kinderen, weet ook Erika Frans van Sensoa. ‘Het idee erachter is dat het pedofielen de mogelijkheid geeft ervaringen op te doen zonder daarvoor strafbaar bevonden te worden. Maar het is bewezen dat de robots de drempel verlagen tot seksueel misbruik.’ De robots voeden de fantasieën dus en de nood of oriëntatie wordt niet weggenomen, besluit ze.

Ook de suggestie dat de robots seksuele uitbuiting tegengaan, stellen de twee wetenschappers van de campagne in vraag. Ze leggen ook een link met prostitutie, waar op gelijkaardige manier vrouwen als inferieur worden voorgesteld. Ze hopen anderen mee achter de campagne te scharen, het debat aan te gaan met de ontwikkelaars van de technologie en ‘een nieuwe en alternatieve stem’ te laten luiden, om ‘de gevaren van de productie van seksrobots en de ideeën erachter’ aan te tonen.

‘Veel nuttige toepassingen’

Frans heeft geen bezwaar tegen volwassen seksrobots, integendeel, ze ziet het succes er van in. ‘Ik zie er veel toepassingen voor die nuttig zijn. De robot creëert mogelijkheden voor mensen die geen relatie hebben of die een bepaald soort beperking hebben. Hoe je de vormen van gebruik van seks toepast, daar kun je zo creatief in zijn als je wil.’

Op twee voorwaarden: dat er mannelijke én vrouwelijk robots zijn en dat de vormgeving niet stereotiep is. Een robot kan ontwikkeld worden vanuit de fantasie van een man, maar het kan niet de bedoeling zijn ‘dat de vrouw aan de standaarden van de man, zoals grote borsten, voldoet’.

Dat een pop niet voor een relatie bedoeld is, vindt ze dan weer wel problematischer. ‘Wat als je dan weer een relatie aangaat? Ligt de robot dan op zolder om stiekem te gebruiken? Daar kan hij wel een bron van jaloezie zijn.’