Volgens het Federaal Planbureau bestaat de kans dat we vanaf november niet genoeg stroom zullen hebben om alle gemeenten op het elektriciteitsnet te houden. Het noodplan van de overheid is om gemeenten systematisch af te schakelen. Bekijk of en wanneer uw gemeente aan de beurt is.

Stel dat het land in november écht met een stroomtekort zit: wat dan? Voor zo’n scenario voorziet de overheid in een afschakelplan. Kort gezegd: ergens in België gaat dan in een korte periode het licht uit, zodat het totale tekort kan worden opgevangen. Dat plan treedt alleen in werking bij een ‘extreme nood’ en indien ‘alle andere maatregelen om het aanbod te verhogen en de vermindering van het verbruik niet voldoen’.

Om de afschakeling fair en georganiseerd te laten verlopen verdeelde de overheid België in acht schijven. Goed nieuws voor de stadsbewoner: in principe probeert het plan provinciehoofdplaatsen en stadscentra van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners te ontzien.

Als het moment van de waarheid aanbreekt, wordt één schijf afgeschakeld. Schijf acht is als eerste aan de beurt. Als de nood hoog blijft, volgt schijf 7, daarna schijf zes, enzovoort. In principe gebeurt dat in een tijdslot van 17 uur tot 20 uur, maar dat staat niet in steen gebeiteld. Indien nodig kunnen er zelfs meerdere schijven tegelijkertijd worden afgeschakeld. Kortom: de schijven vormen een mooie leidraad bij een crisis, maar als het puntje bij paaltje komt is improvisatie goed mogelijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in