Gewezen politiebaas Glenn Audenaert verdacht van corruptie
Foto: BELGA

De ex-directeur van de Brusselse federale gerechtelijke politie is gisterenavond door de onderzoeksrechter van Dendermonde in verdenking gesteld van passieve corruptie en witwassen. Dat vernam De Standaard bij het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde. Daar loopt al langer een onderzoek naar Audenaert.

Audenaert werd in 2012 in het dossier al in verdenking gesteld wegens schriftvervalsing en schending van het beroepsgeheim.

Het onderzoek bleef echter verder lopen. Audenaert werd gisteren dan opnieuw opgepakt voor een verhoor. ‘Na een langdurig verhoor door speurders van het Comité P besloot de onderzoeksrechter om Audenaert in verdenking te stellen en vrij te laten onder strikte voorwaarden’, zegt parketwoordvoerster Caroline Jonckers.

Onderzoek sinds 2010

Het onderzoek naar Audenaert ging in 2010 van start tijdens een inval van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) bij een groothandelaar in groenten en fruit uit Waasmunster. Speurders vonden daar een brief van de handelaar gericht aan Glenn Audenaert. Daarin vroeg de zakenman aan Audenaert om informatie over een Brits bedrijf op te zoeken in de politiedatabank. Politie-informatie opzoeken voor privépersonen mag niet.

Het gerecht ontdekte daarna over een periode van een aantal maanden ook cash-stortingen ter waarde van enkele tienduizenden euro’s op de rekening van Audenaert. Een deel van dat geld zou afkomstig zijn van immogigant Frank Zweegers, de eigenaar van de Nederlandse vastgoedgroep Breevast. Dat bekende Audenaert zelf in een vroeger verhoor. Zweegers zelf ontkent echter dat hij dat geld heeft gegeven.

Breevast is sinds 2001 de eigenaar van de Brusselse Financietoren en het aanpalende Rijksadministratief Centrum (RAC). En toeval of niet: ruim een jaar geleden verhuisde de federale politie een pak van zijn diensten naar dat gebouw.

De Regie der Gebouwen huurt daarvoor zowat 65.000 vierkante meter in het gebouw. De beslissing om de federale politie daar onder te brengen, dateert van een paar jaar geleden. Het gerecht in Dendermonde onderzocht of Audenaert in die periode tegen betaling bij de Regie of bij de federale politie aan lobbying heeft gedaan in het voordeel van Zweegers en Breevast.

Daarnaast nam het gerecht van Dendermonde ook de vele contacten onder de loep die Audenaert had in de beau monde van Knokke en Sint-Martens-Latem. Tot gisteren was Audenaert nog niet officieel verdacht van passieve corruptie. Dat is nu dus anders. Het parket wilde niet kwijt welke feiten exact tot die verdenking hebben geleid. De advocaat van Audenaert wilde geen commentaar kwijt. Het onderzoek loopt ondertussen nog altijd verder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig