Verwilderde planten en hersenexperimenten in ginbar
Foto: Bart Dewaele

Hendrick’s Gin opent zes weken lang een bijzondere pop-upbar in het hart van Brussel. Voor de invulling van hun ‘Chambers of the Curious’ werkte het Schotse ginmerk samen met Max Colombie van Oscar and the Wolf. ‘Het lijkt alsof de planten de leegstaande apotheek hebben overgenomen.’

Locatie van de pop-upbar is La Pharmacie Anglaise aan de Coudenberg, bovenaan de Kunstberg. Oorspronkelijk was het de apotheek van Charles Delacre, die in 1898 werd ontworpen door architect Paul Santenoy, ook verantwoordelijk is voor het Muziekinstrumentenmuseum er vlak naast.

De gevel en het dak van het neogotische gebouw werden recent gerenoveerd en nu kreeg het pand ook binnenin een grondige make-over om het te transformeren tot bar. Wie doorloopt komt terecht in een verwilderde tuin, zo lijkt het, en dat is het werk van Max Colombie aka Oscar and the Wolf, die door het ginmerk werd ingeschakeld voor de sfeerschepping in het gebouw.

‘Het is tof dat het net in een oude apotheek is, gin heeft wel dat medicinale aspect dus dat thema konden we hier doortrekken. Het pand heeft lange tijd leeggestaan en nu lijkt het dat de planten het in die tijd hebben overgenomen, alsof de verwildering begon aan de bar en zich doorgetrokken heeft tot verder in het gebouw, en een tuin heeft gecreëerd waar zelfs vlinders zijn beginnen leven’, vertelt Colombie.

Het mag dan wel lijken alsof kosten noch moeite werden gespaard (tot in de kleinste details lijkt het plaatje te kloppen), toch konden niet al zijn hersenspinsels in de realiteit worden omgezet. ‘Sommige dingen waren gewoon technisch niet mogelijk. Zo wilde ik ook een boomstronk met een schommel, maar omdat het om een beschermd gebouw gaat, konden we niet zomaar beginnen afbreken.’

Een kijk in uw hersenpan

Wie voorbij de tuin stapt, naar de kelders of de eerste verdieping, komt terecht in de kamers waar verschillende experimenten worden uitgevoerd. Wie zich overlevert aan de dokters in witte jassen, komt door de activiteit van zijn hersenen te weten welke gincocktail bij hem of haar past.

Daarvoor wordt bijvoorbeeld gekeken naar welke kleur u ontwaart in een opborrelende vloeistof of op welke beelden uw ogen langer blijven rusten, maar er is ook een experiment waarbij uw hersengolven worden gekoppeld aan muziek en eentje waar u door een virtual reality even in een andere wereld belandt.

En dat is volgens Colombie meteen ook het mafste experiment. ‘Je kunt overal opzij en onder kijken, om duizelig van te worden. Op een gegeven moment wandel je door gras en het voelt ook echt zo. Ik heb dat graag 3D, dat doet echt iets met mij.’

De frontman van Oscar and the Wolf koos ook de muziek die in de bar wordt gebruikt, maar niet uit zijn eigen repertoire. ‘Omdat ik mij voor de inrichting heb ingebeeld dat het hier al verlaten lijkt vanaf de jaren twintig of dertig, heb ik voor muziek uit die periode gekozen. Die heeft ook een heel glamoureuze vibe met de pluimen en zo, en dat past hier wel.’

De bar opent op vrijdag de deuren en zal zes weken lang elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond gasten ontvangen. Voor de experimenten dient u te reserveren op de website, de bar is steeds vrij toegankelijk. Nog geen voorschrift op zak en u weet niet welke cocktail te kiezen? Op de kaart vindt u ook de lievelingscocktail van Colombie terug: de Negroni.

De Hendrick’s Chambers of the Curious sluit op 31 oktober de deuren, maar de planten zullen geen kans krijgen om het gebouw helemaal in te nemen. Francesco Ravo, uitbater van de nachtclub Spirito en de Martini Bar in Brussel, zal daarna in het pand een permanente cocktailbar openen.