Aan een StandUp sta je scherper: Gentse statafel voor werknemers
Foto: Jobat.be
Welzijn op het werk begint bij een ergonomische werkomgeving, en daar werk je beter van jongsaf aan. De Gents-Amerikaanse start-up Jaswig bestaat uit acht mensen, van wie zeven ex-studiegenoten van UGent.

Samen ontwikkelden ze de StandUp, een slimme statafel voor werknemers, studenten en scholieren. Zo leren de werknemers van morgen nu al om staand aan de computer te werken. “We zijn drie bouwkundig ingenieurs, een biologe, een socioloog, een handelswetenschapper, een handelsingenieur en een architect”, vertelt communicatieverantwoordelijke Samuel Rieder. “Het bleek een goede mix voor dit idee. We wilden al lang samen ondernemen. Twee van ons zijn naar de VS verhuisd om daar te doctoreren, dus nu werken we vanuit Gent én de VS.”

Het idee voor de StandUp ontstond door zelf de nadelen van zittend werk te ondervinden. “Ondanks onze actieve levensstijl, kregen enkelen van ons rug- en nekklachten door het vele zitten. We keken dan naar alternatieven om onze werkomgeving actiever te gebruiken. Tijdens ons onderzoek naar de ergonomische voordelen van statafels werden we ons extra bewust van de kwaaie gevolgen van langdurig zitten, op school én op het werk. Na heel wat onderzoek ontwikkelden we de StandUp, onze eigen statafel: een mooi, ecologisch, in hoogte verstelbaar en lokaal – in Aalst – geproduceerd meubel.”

Staand coworken

“Het leek logisch om eerst schoolkinderen kennis te laten maken met de StandUp. Waarom zouden we kinderen nog leren zitten, wanneer oudere medewerkers in bedrijven pas nadat ze rugklachten krijgen aan een statafel gaan werken? Je kunt dus maar beter vroeg beginnen. Vandaar onze sensibilisering in scholen: in Gent hebben al enkele scholen een proefproject lopen, net als een internationale school in Genève.” De reacties zijn volgens Rieder heel positief. “Bij werkgevers groeit de interesse nu ook. Het Ghelamco Business Center in Gent heeft in zijn coworkingruimte al drie StandUps geplaatst. Ook daar zijn de reacties enthousiast: ze bestellen er nog twee bij.”

>

>

>

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in