Hewlett-Packard schrapt tot 30.000 banen bij opsplitsing
Foto: AP

Technologiereus Hewlett-Packard gaat bij de opsplitsing van het concern later dit jaar nog eens 25.000 à 30.000 banen schrappen. Dat werd dinsdag aangekondigd op een analistenmeeting. De nieuwe afvloeiingen zouden zo’n 2,7 miljard dollar aan besparingen moeten opleveren.

Op 1 november splitst het bedrijf zich op, in een pc- en printerdivisie en een afdeling voor diensten aan ondernemingen. Het zou in die laatste activiteit (Hewlett-Packard Enterprise) zijn dat de banen zullen verdwijnen. De bijna 30.000 jobs vertegenwoordigen zo’n 10 procent van het personeelsbestand.

Vooral in de landen met hoge personeelskosten (‘high cost countries’) zouden er banen verdwijnen, terwijl er in de lageloonlanden banen kunnen bijkomen. Finaal zullen de diensten aan bedrijven vanuit minder locaties ter wereld worden aangeboden, luidde het.

Het gaat om het zoveelste banenverlies bij de Amerikaanse onderneming: de herstructurering uit 2012 waarbij wereldwijd 55.000 banen werden geschrapt is nog maar pas afgerond.

HP stelt in ons land 1.600 mensen tewerk.