Topman Algemene Centrale ABVV stapt op
Paul Lootens Foto: Photo News

Paul Lootens, voorzitter van de Algemene Centrale binnen de socialistische vakbond ABVV, treedt terug. Hij doet dat ‘op uitdrukkelijk doktersadvies’, klinkt het. Werner Van Heetvelde volgt hem op.

Met 430.000 leden is de algemene Centrale het grootste onderdeel van het ABVV. De wissel verandert niets aan de koers van de Algemene Centrale-ABVV. Die koers werd uitgetekend door het statutair congres in december 2014. De nieuwe voorzitter, Werner Van Heetvelde, was tot dusver algemeen secretaris. Robert Vertenueil, die een functie als federaal secretaris bekleedde, neemt op zijn beurt die functie over. Het federaal bestuur dat statutair bevoegd is voor die aanstellingen, heeft dat vandaag beslist.

Paul Lootens militeert al sinds zijn jeugd in de vakbondsbeweging. De Oostendenaar vestigde zich heel vroeg in de regio Charleroi. Als arbeider werd hij vakbondsafgevaardigde en vervolgens vakbondssecretaris. Hij speelde een rol in belangrijke sociale conflicten zoals bij Verlipack, Solvay, Glaverbel en Splintex. In 1992 werd hij federaal secretaris en in 2010 algemeen secretaris. Op het congres van december 2014 werd hij verkozen tot voorzitter.