Computerfabrikant Acer heeft de allereerste Windows 10-smartphone met Continuum-ondersteuning voorgesteld, op de IFA-elektronicabeurs in Berlijn. Dat betekent dat je de telefoon in een handomdraai ‘ombouwt’ tot een volwaardige desktop-pc met Windows 10.

Continuum is een nieuwe functie in Windows 10 die de interface van het besturingssysteem automatisch aanpast aan het apparaat dat je gebruikt. Het bekendste voorbeeld is de tablet met Windows 10: standaard is de interface geoptimaliseerd voor touch en ligt de nadruk op apps, maar zodra je een toetsenbord aansluit zal de tablet je de ‘klassieke’ pc-versie van Windows voorschotelen.

Mailen en gamen tegelijk

Continuum wordt de komende maanden ook uitgerold naar de volgende generatie Windows 10-smartphones. Acer heeft met de Jade Primo als eerste fabrikant een dergelijke ‘PC-phone’ klaar, al is nog niet duidelijk wanneer het toestel precies op de markt komt. Door de Jade Primo aan een groot computerscherm te koppelen, via het bijgeleverde dockingstation, krijgt de smartphone nagenoeg alle mogelijkheden van een desktopcomputer. Applicaties als Excel en Outlook ‘schalen’ automatisch mee en via het keyboard (ook meegeleverd, net als een draadloze muis) kan je zelfs je vertrouwde toetsenbordcombinaties gebruiken. Als mobiele telefoon gooit de Jade Primo onder meer een 5,5-inch Super AMOLED-scherm, Snapdragon 808 processor en 21 megapixelcamera in de strijd, naast een selfiecamera van 8 MP.

Windows 10-smartphones met Continuum zijn allemaal uitgerust met een nieuwe chipset van Qualcomm die in staat is om twee beeldschermen tegelijk aan te sturen. Op die manier kan je bijvoorbeeld gewoon telefoneren terwijl je (op het grote scherm) met PowerPoint werkt, of kunnen je kinderen zelfs een game op de smartphone spelen terwijl jij in Outlook e-mails beantwoordt. Bij telefoons die vastzitten aan een dockingstation, zoals de Jade Primo, is dat laatste scenario wellicht niet zo evident. Er zitten echter ook Windows 10-smartphones in de pijplijn die de beeldinformatie draadloos naar het tweede scherm kunnen seinen.

Meer weten over Windows 10 smartphones met Continuum? In dit filmpje gaat Joe Belfiore van het Microsoft Windows Team er wat dieper op in.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig