Nieuwe premier van Australië legt de eed af
Turnbull (links) Foto: AP

Malcolm Turnbull is dinsdag ingezworen als nieuwe premier van Australië. De multimiljonair en oud-bankier pleegde maandag een onverwachte coup binnen de conservatieve partij, tegen zijn voorganger Tony Abbott.

De 60-jarige Turnbull legde in Canberra de eed af voor de vertegenwoordiger van koningin Elizabeth II in Australië, gouverneur Peter Cosgrove.

‘Het is erg opwindend om op dit moment Australiër te zijn’, verklaarde Turnbull tegenover de journalisten. Hij is al de vierde eerste minister van het land in acht jaar tijd. ‘Het is een episode die ik niet had verwacht en waarop ik niet had geanticipeerd, maar ik ben vereerd deze mee te maken, en ben perfect capabel.’

Turnbull belooft een stijlbreuk met zijn voorganger, Tony Abbott, die vaak verweten werd autoritair te beslissen.

'Veranderingen in leiderschap zijn nooit gemakkelijk voor een land', aldus die laatste. 'Ik zweer vandaag dat ik die verandering zo gemakkelijk mogelijk zal maken als ik kan.' Hij beloofde de nieuwe premier niet tegen te werken of te ondermijnen, aldus een teneergeslagen Abbott aan journalisten in Canberra.

Nadat Turnbull en andere figuren uit de partij het premierschap van Abbott - en dus ook zijn leiding over de regerende Liberale Partij - in vraag gesteld hadden, werd maandag gestemd over een nieuwe leider van de liberalen. Abbott zei voor de stemming nog dat hij ervan overtuigd was dat hij opnieuw verkozen zou worden, maar Turnbull haalde het bij de inderhaast georganiseerde interne stemming met 54 stemmen tegen 44. Dat wist partijkopstuk Scott Buchholz te melden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig