Afschakelplan bij stroomtekort fors uitgebreid
Foto: pn
Netbeheerder Elia krijgt meer mogelijkheden om delen van België in het donker te zetten als hij daarmee een algemene stroompanne kan vermijden. Het vermogen dat deze winter voor afschakeling in aanmerking komt, stijgt naar 5.386 megawatt.

Vandaag heeft het Overlegcomité, waar de verschillende regeringen van ons land overleggen, een nieuwe versie van het afschakelplan besproken. Dat is een plan waarbij delen van België bij een stroomtekort om beurten in het donker worden gezet voor enkele uren.

Het afschakelplan van vorige winter is daarin op verscheidene punten aangepast. Er komen acht ‘schijven’ die om de beurt zonder elektriciteit gezet kunnen worden, in plaats van de huidige zes. In de haven van Gent en de luchthavens van Luik en Charleroi zal het licht kunnen blijven branden en de NMBS komt in de schijf terecht die het laatst wordt afgeschakeld.

Maar vooral wordt het afschakelbaar vermogen fors opgetrokken. Het vorige plan bevatte zes schijven van telkens 500 megawatt vermogen, goed voor in totaal 3.000 megawatt. Dat wordt nu opgetrokken tot liefst 5.386 megawatt. Dat is ongeveer evenveel als het vermogen van vijf kerncentrales.

Aanbeveling

Nochtans is het risico op een stroomtekort niet gestegen ten opzichte van vorig jaar. Volgens Elia, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk, is het zelfs gedaald. De stijging komt er op vraag van een aanbeveling van het Europese netwerk van hoogspanningsoperatoren (Entsoe). Dat vraagt dat alle lidstaten een plan klaarleggen om in noodgevallen de helft van hun vermogen te kunnen afschakelen, ook al is de kans dat dit scenario daadwerkelijk uitgevoerd moet worden bijzonder klein.

Het plan gaat ervan uit dat telkens vijf procent van het verbruik uitgeschakeld kan worden (ongeveer 700 megawatt tijdens piekmomenten). De gebieden die voor afschakeling in aanmerking komen, zijn ongeveer dezelfde gebleven als in het vorige plan. De verhoging van zes naar acht schijven is vooral het gevolg van een andere opdeling.

Bovendien is ervoor gezorgd dat alle gebieden in ongeveer dezelfde mate lijden onder de afschakeling, daar waar er in het vorige plan nog sterke verschillen bestonden tussen de verschillende zones.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in