Niet alle EU-landen akkoord met spreidingsplan
Frans Timmermans. Foto: reuters

Een meerderheid van de 28 EU-landen staat achter een principeakkoord over de spreiding van 160.000 vluchtelingen. Maar enkele Oost-Europese landen blijven dwarsliggen. Mogelijk volgt bij een volgende top een stemming.

De ministers bespraken een verplicht spreidingsplan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker om nog eens 120.000 asielzoekers volgens verplichte quota te spreiden over de EU. Ook een eerder voorstel van de Europese Commissie om 40.000 vluchtelingen te verdelen lag nog op tafel. 

De Duitse ministers Thomas de Maizière kondigde maandag in de vooravond een 'principeakkoord' over het spreidingsplan van aan. Na afloop van de vergadering bleek dat niet alle lidstaten zich achter het plan kunnen scharen, maar dat het wel voldoende steun heeft om het tijdens een stemming door te drukken. De voorstanders van het spreidingsakkoord hopen dat ze alle lidstaten achter het akkoord kunnen scharen.

'Winter is coming'

'Er is solidariteit en verantwoordelijkheid nodig', zei vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans op een persconferentie. 'De grenzen sluiten is onmogelijk, net zoals ze openstellen en iedereen binnenlaten. We moeten een evenwicht vinden.'

Timmermans wees verschillende keren op de urgentie van een Europees plan. 'Winter is coming, en dit is geen quote uit Game of Thrones, en Europa moet voorbereid zijn.'

Definitieve beslissing

Een definitieve beslissing is voor 8 oktober, wanneer de ministers van Binnenlandse Zaken de volgende keer bijeenkomen. Staatssecretaris Theo Francken blijft het 'enorm betreuren' dat de 28 lidstaten niet unaniem achter het spreidingsplan staan. Maar indien nodig wordt er gestemd, bevestigt hij.

De Franse minister van Binnnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vulde aan dat een goed akkoord ook een goede bewaking van de Europese buitengrenzen in het vooruitzicht moet stellen, het installeren van hotspots in de landen waar de meeste vluchtelingen aankomen en een betere dialoog met de landen van oorsprong. Hij vraagt ook een Europees plan van aanpak om de smokkelnetwerken te bestrijden. 

'Make or break'

Ondanks de opgevoerde druk gaf een vijftal landen vooralsnog geen krimp. 'Als we geen oplossing vinden, zal er chaos aan de grenzen ontstaan, wordt er een domino-effect gecreëerd en kunnen we Schengen vergeten', zo waarschuwde de Luxemburgse minister Jean Asselborn voor de vergadering.

De vluchtelingencrisis wordt gezien als een 'make or break'-moment voor de solidariteit binnen de EU. Nadat zondagavond Duitsland heeft aangekondigd grenscontroles in te voeren, deden Slovakije, Oostenrijk en Nederland maandag hetzelfde.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in