Australië krijgt nieuwe premier
Abbott (links) en Turnbull (rechts) Foto: AFP
Australië krijgt zijn vijfde premier in acht jaar nadat de regerende Liberal Party, na maanden speculaties en tanende steun bij de kiezers, Tony Abbott langs de kant schoof. Zijn rivaal Malcolm Turnbull volgt hem op. 

Binnen de partij woedde al geruime tijd een machtsstrijd. Volgens de 60-jarige Turnbull is Abbott er niet in geslaagd voor ‘het economische leiderschap’ te zorgen dat Australië nodig heeft.' Hij was de laatste tijd ook steeds minder populair bij de publieke opinie.  'We hebben een andere stijl van leiderschap nodig', aldus Turnbull, die zijn functie als minister van Communicatie neerlegde.

Multimiljonair Turnbull, een voormalige bankier en technologie-ondernemer, voegde de daad bij het woord en daagde Abbott uit voor een stemming over het leiderschap van de partij omdat de conservatieven de volgende verkiezingen dreigen te verliezen. Hij haalde het bij de inderhaast georganiseerde interne stemming met 54 stemmen tegen 44, wist partijkopstuk Scott Buchholz te melden. 

Turnbull zetelt in het Australische parlement sinds 2004. Hij was leider van de Liberale Partij van 2008 tot december 2009, toen hij dat leiderschap aan Abbott verloor. Julie Bishop blijft vicevoorzitter van de partij.