Vandaag 'make or break'-moment voor solidariteit binnen EU
Foto: rr
Vandaag komen de ministers van Binnenlandse Zaken van de 28 EU-landen bijeen voor een topoverleg met vier belangrijke agendapunten over de vluchtelingencrisis. Nog nooit kon zo'n topoverleg op zoveel belangstelling rekenen.

De speciale vergadering vandaag wordt gezien als een ‘make or break’-moment voor de solidariteit binnen de EU.

1. Akkoord over 40.000, of liever gezegd: 32.000

In mei stelde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een verplicht spreidingsplan voor 40.000 asielzoekers uit Italië en Griekenland voor. De staats- en regeringsleiders van sommige lidstaten steigerden. Ze maakten er een vrijwillig plan van, met als gevolg dat er nog altijd maar toezeggingen voor 32.000 zijn. De ministers van Binnenlandse Zaken zullen die 32.000 vandaag als bindend verklaren en ze geven zichzelf tot eind dit jaar de tijd voor een afspraak voor de resterende 8.000.

2. Hoop op akkoord over nieuw spreidingsplan van 120.000

Dé grote vraag voor vandaag: is er een politiek akkoord mogelijk over het voorstel van Juncker om nog eens 120.000 asielzoekers volgens verplichte quota te spreiden over de EU? ‘De jongste dagen is er een evolutie merkbaar in sommige hoofdsteden’, lieten Europese diplomaten verstaan. Spanje, Portugal, Polen, de Baltische staten en Oostenrijk sturen het signaal uit dat ze kunnen leven met het spreidingsvoorstel van Juncker. Ze staan onder zware druk van de verdedigers ervan: Duitsland, Frankrijk en Italië.

3. Geen animo voor een permanent spreidingsplan

Juncker wil ook dat er een permanent systeem voor de spreiding van asielzoekers komt, dat geactiveerd wordt bij het opduiken van een nieuwe migratiecrisis. Dat moet voorkomen dat het weer maanden onderhandelen kost voor de lidstaten het eens worden. Maar zeker voor de landen van Oost-Europa is dit helemaal taboe.

4. Turkije een veilig land?

Om de afhandeling van dossiers sneller te laten verlopen en afgewezen asielzoekers sneller te kunnen terugsturen naar hun land van oorsprong, stelt Juncker ook een Europese lijst van veilige landen voor – nu hanteren landen verschillende lijsten.