Felle regen in het tentenkamp van het Maximiliaanpark
Foto: put
De komende dagen wordt er voortgewerkt aan een optimalisatie van de opvang van asielzoekers aan het WTC III nabij het Brusselse Noordstation. Maar dat zal niet voldoende zijn: er wordt uitgekeken naar een ander gebouw voor de opvang van vluchtelingen, want het is de bedoeling dat het Maximiliaanpark 'progressief en georganiseerd geëvacueerd wordt', zeker nu het kamp geteisterd wordt door regen.

In de nacht van zaterdag op zondag werd het tentenkamp in het Maximiliaanpark getroffen door hevige regen. Daarmee wordt nog maar eens duidelijk hoe gebrekkig het comfort is voor de asielzoekers die er verblijven en wat hen, met de herfst in aankomst, nog te wachten kan staan. In het WTC III-gebouw verbleven deze nacht een twintigtal mensen. Intussen wordt volop nagedacht over een evacuatie van het park.

Na een ontmoeting tussen premier Charles Michel en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur viel zaterdag te horen dat de komende dagen wordt voortgewerkt aan een optimalisatie van de opvang van asielzoekers aan het WTC III, nabij het Brusselse Noordstation. De bedoeling is om te komen tot een 'progressieve en georganiseerde evacuatie' van het Maximiliaanpark.

Leefruimte in plaats van slaapzaal

'Momenteel kamperen er tussen de 800 en 1.000 vluchtelingen - voornamelijk Syriërs, Irakezen en Eritreeërs - in tenten in dat park en elke dag komen daar nieuwe mensen bij', zei Elodie Francart, woordvoerster van het Burgerplatform, zaterdag. 'De 500 beschikbare plaatsen in het WTC III zijn niet voldoende. Bovendien moet het gebouw fungeren als een ruimte waar effectief kan geleefd worden, en niet enkel als een slaapzaal die slechts toegankelijk is van 18 tot 21 uur. En om dat te bekomen, moet het mandaat van het Rode Kruis worden uitgebreid.'

Sinds maandagavond zijn op de eerste verdieping van het kantoorgebouw aan het Noordstation zowat 500 bedden beschikbaar. Het Rode Kruis heeft een dertigtal mensen ter plaatse die instaan voor het onthaal van de vluchtelingen, maar de slaapplaats kent maar weinig succes. 'Eens 21 uur voorbij kan niemand meer in of uit het gebouw. En overdag worden de mensen die er de nacht hebben doorgebracht, toch weer op straat gezet zonder dat ze er zelfs hun persoonlijke spullen kunnen achterlaten. En dus komen die mensen opnieuw naar het kamp', aldus Francart.

Douche en maaltijd

Het Rode Kruis hoopt dat er snel schot komt in de zaak. 'In de loop van de komende dagen worden een tiental douches voorzien, evenals een maaltijdenbedeling. Ook komt er misschien een beveiligde opslagplaats waar mensen hun bagage overdag in kunnen onderbrengen', verklaarde woordvoerster Nancy Ferroni.

Brussels burgemeester Yvan Mayeur heeft intussen aangegeven dat er wordt gekeken naar andere opties en mogelijke opvanglocaties, aangezien het WTC III als gebouw niet voldoet aan de capaciteitsvereisten. Volgens Mayeur zijn alle partijen die bij het overleg betrokken waren, het erover eens dat de beoogde oplossing voor de vooropvang van vluchtelingen die zich bij de Dienst Vreemdelingenzaken willen inschrijven 24 uur op 24 toegankelijk moet zijn en dat er sprake moet zijn van een leefruimte en niet enkel een kampeerbed. Het kabinet-Michel liet zich niet uit over de inhoud van het overleg.

'Een camping, een markt en zelfs een muziekfestival'

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) pleitte zaterdag in Le Soir voor een evacuatie van het kamp. De Croo richt zegt in Le Soir dat, mocht hij burgemeester zijn, hij niet zou aanvaarden dat er in zijn gemeente een openbaar park wordt bezet ‘met een camping, een markt tot zelfs bijna een muziekfestival’.

'We kunnen het eerst vriendelijk vragen, zoals de afgelopen dagen ook is geprobeerd. Daarna moeten we het met iets meer aandrang doen. Maar een clandestiene camping in de hoofdstad van Europa, voor het oog van de internationale camera's, dat kan niet', klinkt De Croo dan weer in een reactie aan de VRT-nieuwsdienst.

'Moeten we het waterkanon inzetten?'

De voorzitster van de Brusselse PS, Laurette Onkelinx, zegt in een persbericht 'erg geschokt' te zijn door de uitspraken. 'Wat wil mijnheer De Croo? Dat we het waterkanon inzetten tegen de vluchtelingen? Is dat voor hem de vluchtelingen waardig behandelen? Is dat het beeld dat hij wil voor de stad Brussel?', aldus Onkelinx.