Britse euthanasiewet met grote meerderheid verworpen
David Cameron is steeds tegenstander geweest van een bij wet geregeld recht op euthanasie. Foto: Reuters

De leden van het Britse parlement hebben vrijdag met een overweldigende meerderheid het wetsvoorstel verworpen dat het voor terminaal zieke volwassenen mogelijk had moeten maken om hun leven geassisteerd te beëindigen.

330 parlementsleden waren tegen de ‘Assisted Dying Bill’, die op slechts 188 pro-stemmen kon rekenen. Eerder had premier David Cameron zich al negatief uitgelaten over het wetsvoorstel dat terminaal zieke volwassenen met niet meer dan zes maand te leven het recht zou geven om voor medisch geassisteerde levensbeëindiging te kiezen.

‘Het is goed dat we erover gedebatteerd hebben’, zei David Cameron aan Britse journalisten na de afloop van de stemming. ‘Maar ik zie geen nood aan deze wet. Euthanasie mag niet uitgebreid worden.’

Het debat waar cameron het over had, wordt in de Britse pers als 'passioneel' omschreven. Zo reageerde onder meer Sarah Wootton, voorzitter van 'Dignity in Dying', 'diep ontgoocheld dat de parlementsleden de wil van het volk negeerde. Stervenden verdienen beter dan dit', klonk het. Persoonlijke getuigenissen van parlementsleden werden afgewisseld met woedende tirades over hoe het recht op euthanasie misbruikt zou worden om ouderen en zieken te chanteren.

Strafbaar

Momenteel wordt euthanasie in Groot-Brittannië nog gezien als ‘geassisteerde zelfmoord’, en dat is strafbaar. Toch komt het maar zelden tot een proces, laat staan een veroordeling. Maar vermits ook weinig dokters bereid zijn om euthanasie toe te passen, zouden al tientallen terminaal zieke Britten de voorbije jaren naar het buitenland gegaan zijn om hun verzoek daar ingewilligd te zien.

Enkele dagen geleden hadden Britse religieuze leiders nog gewaarschuwd voor een eventuele goedkeuring van de euthanasiewet. ‘Een zelfdoding is een tragedie en we moeten er alles aan doen om dat te vermijden. Dit wetsvoorstel zou zelfdoding niet alleen legitimeren, maar ook aanmoedigen’, klonk het in een brief.