Meer dan 2.300 architecten en ingenieurs hebben meegewerkt aan het boek ‘Beyond Misinformation’, dat de oorzaak van het instorten van de WTC-torens in vraag stelt. Hun organisatie, AE911Truth, geeft in 50 bladzijden ‘compact weer wat de wetenschap zegt over de ramp’. En daar horen lang niet altijd vliegtuigen bij.

Vlak na de aanslagen van 9/11, waarbij nagenoeg 3.000 mensen om het leven kwamen, stelde de Amerikaanse architect Richard Gage zich enkele vragen bij het instorten van WTC 1,2 en 7. Dat WTC 1 en 2 ingestort waren nadat terroristen van Al-Qaeda vliegtuigen hackten en zich in de torens boorden, was mogelijk maar eerder twijfelachtig. Dat WTC 7 ingestort is zonder dat er ook maar één vliegtuig in de buurt is gekomen en dat door rondvliegend puin van de andere torens, is een ‘slecht onderbouwde en totaal ongeloofwaardige verklaring’, aldus Gage.

Na reken- en denkwerk brengt de Amerikaanse architect, die de organisatie Architects & Engineers for 9/11 Truth oprichtte, die gesteund wordt door meer dan 2.300 architecten en ingenieurs, het 50 pagina’s tellende ‘Beyond Misinformation’ uit. Daarin wordt gezegd dat het grote publiek de ware toedracht van de aanslagen nog altijd niet kent.

WTC 7: geen vliegtuigen, toch ingestort

Als bewijs wijst de vereniging vooral naar WTC 7, op het moment van de aanslagen een van de kleinere World Trade Centers in New York. ‘Dat gebouw werd niet geraakt door een vliegtuig en stond op ruim 100 meter afstand van de Twin Towers en toch stortte het ook in. Hoe is dat in godsnaam mogelijk?’, vragen de verenigde architecten en ingenieurs zich openlijk af.

Volgens het officiële rapport van het National Institute of Standards and Technology (NIST) was de instorting te wijten aan rondvliegend puin, dat een brand veroorzaakte. Maar dat kan volgens AE911Truth absoluut niet. Daarin wordt de vereniging ook bijgestaan door Leslie Robertson, een van de hoofdontwerpers van de WTC-gebouwen.

‘En ook het tijdstip klopt niet’, luidt het. ‘WTC 7 begaf het pas zeven uur na de andere torens. Dat kan niet meer van rondvliegend puin zijn!’

Complotdenken

De iconische beelden van de instorting van de WTC-torens, die kaarsrecht naar beneden gingen, geven het antwoord van de oorzaak al bijna weg, aldus AE911Truth. ‘Het is hoogstwaarschijnlijk dat er op strategische plaatsen explosieven werden aangebracht in de gebouwen om gecontroleerde ontploffingen uit te lokken. Zulke plannen vergen echter maandenlange voorbereidingen. Maar dat de gebouwen in elkaar stuikten omdat de metalen steunbalken smolten, dat kan gewoonweg niet bij een kantoorbrand’, klinkt het in het boek .

AE911Truth zegt absoluut geen schuldigen aan te willen wijzen of complottheorieën te ontwikkelen, maar in een Youtube-documentaire van AE911Truth worden duidelijke insinuaties gemaakt naar betrokkenheid van de Amerikaanse overheid bij de aanslagen. Dat gaat volgens critici richting complotdenken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in