‘Vader Aylan werkte als mensensmokkelaar’
Zainab Abbas met een foto van haar twee dochters die het bootongeval net als Aylan niet overleefden Foto: AFP

De vader van Aylan Kurdi, het driejarig Koerdische jongetje dat dood aanspoelde op een strand in Turkije, wordt er nu zelf van beschuldigd een mensensmokkelaar te zijn. Hij zou van bij het begin diegene zijn die de gekapseisde boot bestuurde, zo beweert een vrouw die de schipbreuk samen met hem overleefde.

Abdullah Kurdi stapte eind vorige maand samen met zijn vrouw en twee zoontjes in een rubberbootje dat hen van Turkije naar Griekenland moest brengen. Nog maar net op zee sloeg het bootje lek en er waren zo goed als geen reddingsvesten aan boord.

Abdullah was een van de opvarenden die het ongeluk overleefde, maar kon niemand van zijn gezin redden. Minstens twaalf anderen verdronken met hen, onder wie nog eens vier andere kinderen.

Twee van hen waren de kinderen van de Irakese Zainab Abbas, die het ongeval wel overleefde. Zij beweert nu dat Abdullah niet zomaar een van de opvarenden was, maar van bij het begin verantwoordelijk was om het bootje te besturen. Bovendien was hij erg roekeloos. Abdullah zou de vrouw in het water hebben gevraagd om hem niet te verlinken.

Abbas verblijft momenteel in Irak en vertelde haar verhaal aan haar nicht Lara Tahseen die in het Australische Sydney woont. Die lichtte op haar beurt de Australische zender Network Ten in.

Abdullah zelf beweerde na het ongeval het stuur te hebben overgenomen, omdat de smokkelaar die de boot bestuurde al kort na de afvaart uit het vaartuig was gesprongen. Na de dood van Aylan werden vijf verdachten opgepakt in verband met het ongeluk.

Volgens Teema Kurdi, de zus van Abdullah die in het Canadese Vancouver woont naar wie de familie onderweg was, zou zij haar broer geld hebben opgestuurd om de smokkelaars te betalen.