‘Kanker bij kinderen mogelijk veroorzaakt door voeding zwangere moeder’
Foto: An Nelissen

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat kankerverwekkende stoffen in de voeding van zwangere vrouwen, het risico op kanker bij hun kind vergroten. Tot die conclusie komt de Universiteit van Maastricht na een Europees onderzoek bij pasgeboren baby’s. Kort gezegd: zwangere vrouwen doen er maar beter aan om naast koffie, alcohol en sigaretten ook gefrituurde producten te vermijden.

Kanker bij kinderen is gelukkig zeldzaam, maar toch zijn er wereldwijd jaarlijks ongeveer 175.000 nieuwe gevallen van kanker bij kinderen van 0 tot 14 jaar. Omdat er over de mogelijke oorzaken nog maar weinig bekend is, startte de Universiteit van Maastricht een onderzoeksproject in meerdere Europese landen.

1151 pasgeboren baby’s werden getest op de aanwezigheid van mogelijk kankerverwekkende stoffen. Aangezien die stoffen al werden aangetroffen in het navelstrengbloed, dat direct afkomstig is van de placenta van de moeder, was er maar één conclusie. De foetus wordt al tijdens de zwangerschap blootgesteld aan deze stoffen via de voeding van de moeder én de placenta biedt de foetus geen bescherming. Vervolgens werd onderzocht of de blootstelling aan die kankerverwekkende stoffen ook kanker bij kinderen veroorzaakt. Daaruit bleek dat er vooral bij jongens een hogere gevoeligheid bestaat voor blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, met name voor leukemie. ‘Er bestaat dus wel degelijk een relatie tussen kankerverwekkende stoffen in voeding van de zwangere moeder en het risico op kanker bij kinderen’, aldus hoogleraar milieugezondheidskunde Jos Kleinjans.

De universiteit geeft toe dat het onmogelijk is voor zwangere vrouwen om alle kankerverwekkende stoffen weg te laten uit hun voeding, maar benadrukt dat ze bepaalde kankerverwekkende stoffen best zo veel mogelijk vermijden. Zo is het belangrijk om verbrande stukjes voeding (de typische zwarte korstjes op een toastbrood, bijvoorbeeld) of gefrituurde producten niet te vaak te eten en vooral niet te lang te frituren.