Piloten: ‘Trafiekrechten Ethiopian Airlines bedreiging voor Belgische tewerkstelling’
Foto: AP

De pilotenvereniging BCA (Belgian Cockpit Association) trekt aan de alarmbel. De beslissing van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant om de trafiekrechten voor Ethiopian Airlines met een maand te verlengen, vormt een bedreiging voor de Belgische tewerkstelling, waarschuwen de piloten.

De luchthavens van Zaventem en Luik zijn in een dispuut verwikkeld over wekelijkse cargovluchten die Ethiopian Airlines vanuit Brussels Airport uitvoert richting Dubai, Hongkong en Shanghai voor DHL. Die vluchten zouden de Luikse luchthaven schaden omdat TNT Airways vanuit Luik op die bestemmingen vliegt.

Het dossier belandde op het bord van minister Galant. Die besliste eind augustus pas over een maand te beslissen en in afwachting de rechten met een maand te verlengen.

Nu mengen ook de piloten zich in het dossier. Volgens de BCA bedreigen de trafiekrechten de werkgelegenheid bij TNT Airways, die werk biedt aan 146 piloten en vijftig banen op de grond. 'Op die manier krijgt een extern bedrijf voorrang op Belgische tewerkstelling', aldus vice-voorzitter Bart smet. De piloten willen er geen communautaire kwestie van maken: 'Twintig procent van die banen worden ingevuld door werknemers die in Vlaanderen wonen'.

BCA trekt ook de cijfers in twijfel van Brussels Airport. De luchthaven zegt dat het 50.000 ton vracht en 400 jobs riskeert kwijt te spelen. Volgens de piloten kan het maximaal om 16.000 ton vracht gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in