Ex-president van Guatemala: ‘Slachtoffer van Amerikaans complot’
Foto: EPA

De afgetreden Guatemalteekse president Otto Pérez beschouwt zich als een slachtoffer van een complot van de Amerikaanse regering tegen zijn regering. Hij was ongeschikt voor de Verenigde Staten en werd daarom met een ‘zachte staatsgreep’ ten val gebracht, zei hij in een woensdagavond lokale tijd uitgezonden interview van de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De laatste tijd keek Washington steeds nauwer toe op de binnenlandse aangelegenheden in Guatemala. De VS hadden vooral op een verlenging van het mandaat van de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid (Cicig) aangedrongen. De VN-organisatie helpt het land bij het onderzoek naar maffiose structuren. De gewezen generaal werd lange tijd beschouwd als een nauwe bondgenoot van de VS in de regio.

Pérez zit sinds vorige week in voorarrest in een militaire gevangenis. Hij wordt beticht van bendevorming, oplichting en corruptie. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van het corruptienetwerk La Línea, dat ondernemingen tegen betaling toeliet goederen het land in te voeren, buiten de douane om.