Wilders noemt vluchtelingencrisis ‘islamitische invasie’
Geert Wilders. Foto: EPA

De Nederlandse Tweede Kamer debatteerde vandaag over ’s lands aanpak van de vluchtelingenproblematiek. Vooral PVV-leider Geert Wilders trok fel van leer.

Het Nederlandse kabinet stemde woensdag al in met het plan van Europees Comissievoorzitter Jean-Claude Juncker over de herverdeling van 160.000 vluchtelingen over Europese lidstaten, op voorwaarde dat het een tussenoplossing is. De eindoplossing is volgens premier Rutte en de zijnen dat de vluchtelingen op ‘veilige plaatsen in de regio’ ondergebracht kunnen worden. Over dat standpunt werd donderdag gedebatteerd in de Tweede Kamer.

En dat debat werd op het scherpst van de snee gevoerd. De oppositie wou vooral weten wat Rutte van plan was als Europa de Nederlandse eis niet zou steunen. Op die ‘als-dan-redenering’ wou Rutte niet ingaan, die benadrukte het voorstel zo goed mogelijk te verdedigen.

Coalitiepartner en PvdA-fractievoorzitter Samsom noemde de Nederlandse reactie op de vluchtelingencrisis ‘een antwoord dat met grote urgentie moet worden gegeven. Maar een antwoord op vluchtelingenstroom in Europa is nog geen antwoord op vluchtelingenstroom naar Europa’, pleitte hij voor een gemeenschappelijk Europees asielbeleid.

‘Schengenverdrag opzeggen’.

Vermits uit een recente opiniepeiling bleek dat 54 procent van de Nederlanders niet meer dan de 2.000 vluchtelingen wil opvangen die eerst overeengekomen waren, voelde de oppositie zich geruggesteund om fel van leer te trekken tegen het akkoord. Volgens PVV-leider Geert Wilders is de regio rond de conflicthaarden nu al veilig genoeg om vluchtelingen op te vangen, en zijn zij die doorreizen naar Europa ‘economische vluchtelingen’.

Voor de extreemrechtse Wilders is er dus maar één oplossing: de grenzen sluiten, het Schengenverdrag opzeggen. Anders vreest hij een ‘islamitische invasie’, waarbij er ‘miljoenen mannen met baarden’ Europa zullen overspoelen en ‘Allahu Akbar komen zingen’.

D66-voorman Alexander Pechtold noemde het dan weer een illusie dat er in landen als Libanon, Jordanië en Turkije veilige condities voor vluchtelingen konden gecreëerd worden. Hij noemde het ‘geblaas’ van Wilders ‘gevaarlijk dat hij feiten verdraait en zand in de ogen strooit’.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver prees dan weer de ‘hartverwarmende houding van de samenleving’ en vond de houding van de politieke wereld ‘cynisch’. Voor hem was het nog steeds onduidelijk hoeveel vluchtelingen Nederland nu precies zou opvangen, en hij betreurde dat Europa ‘een nog hoger hek’ wou bouwen.