Spaans parlement keurt verstrenging van abortuswetgeving voor minderjarigen goed
De oppositie is niet te spreken over de strengere abortuswet. Foto: REUTERS

De Senaat heeft donderdagmorgen in Spanje een wet goedgekeurd waardoor het voor 16- tot 18-jarige meisjes moeilijker wordt om hun zwangerschap af te breken. Abortus bij minderjarigen zal voortaan enkel nog mogelijk zijn wanneer de ouders daar hun uitdrukkelijke toestemming voor geven. De hervorming van de abortuswetgeving werd met 145 stemmen tegen 89 goedgekeurd.

Tot nu toe konden minderjarige meisjes tot de 14de week van de zwangerschap zelf beslissen om een abortus te laten plegen. Er moest geen reden worden opgegeven.

Maar voortaan zal de zwangerschapsafbreking moeten worden goedgekeurd door de ouders. Met die aanpassing ‘geven we vaders en moeders de mogelijkheid om raad te geven aan hun dochter, en om haar bij te staan tijdens een moeilijk moment in haar leven’, zo stelt de senatrice Maria Dolores Pan, van de conservatieve Volkspartij (PP).

De oppositie is niet te spreken over de strengere abortuswet. ‘Dit is een inperking van hun rechten’, verklaarde Laura Berja van de Socialistische Arbeiderspartij. ‘Dit kom aan geen enkele maatschappelijke vraag tegemoet.’

Verkiezingsbelofte

Een verstrenging van de ‘liberale’ abortuswetgeving was een van de verkiezingsbeloftes van de huidige Spaanse Premier Mariano Rajoy (PP). In december 2013 werd een eerste - erg omstreden - voorstel ingediend waarbij abortus enkel nog werd toelaten als er een bewezen gevaar voor het leven of de fysieke of psychische integriteit van de vrouw aanwezig was, of als de zwangerschap het gevolg was van een verkrachting. Maar wegens de heftige polemiek die daarop ontstond, werd dat voorstel in september vorig jaar geschrapt.