Enkele dagen voor de Grieken naar de stembus gaan om een nieuwe regering te kiezen, hielden de partijvoorzitters woensdag een kopstukkendebat op televisie. De financiële problemen van het Zuid-Europese land waren natuurlijk gespreksonderwerp nummer één.

‘Geen andere keuze’

De voormalige premier Alexis Tsipras, voorzitter van de linkse partij Syriza, verkondigde dat hij bij een herverkiezing over een herstructurering van de Griekse schuldenberg zal onderhandelen met de schuldeisers. Bovendien gaf hij toe dat het pas gesloten hulpprogramma, waardoor de vorige Griekse regering op de klippen liep, een grote last was. Er was echter geen andere keuze voor Griekenland, zei Tsipras.

De partijvoorzitter van de conservatieven Evangelos Meimarakis, smeet Tsipras voor de voeten dat dit zwaar hulpprogramma er kwam omdat de voormalige premier maandenlang verkeerd gehandeld had. Daarom moesten de Grieken zo’n zware besparingsmaatregelen aanvaarden.

Panagiotis Lafazanis, voorzitter van de linkse partij Volkseenheid, die afgescheurd is van Syriza, houdt dan weer voet bij stuk en wil dat Griekenland uit de eurozone stapt. De communistische partij KKE trad hem daarin bij.

Nek-aan-nekrace

In de meest recente peilingen is het een nek-aan-nekrace tussen Syriza en de conservatieven. Toch zal de verkiezingsoverwinnaar op zoek moeten naar coalitiepartners.