Joost Zwagerman is overleden
Foto: mk

De Nederlandse schrijver Joost Zwagerman is overleden. Hij is uit het leven gestapt in zijn woonplaats Haarlem na een periode van depressies. Dat heeft zijn uitgeverij De Arbeiderspers bekendgemaakt.

De 51-jarige Joost Zwagerman is schrijver van romans, verhalen en poëzie. Hij debuteerde in 1986 op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman De houdgreep. Zijn in 1991 gepubliceerde roman Vals licht werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en werd in 1993 verfilmd. De buitenvrouw, in 1994 uitgebracht, behaalde de longlist van diezelfde prijs. In 2013 bracht hij Americana uit, een tweedelige bundel essays die hij schreef op basis van een leven lang lezen en schrijven over Amerikaanse cultuur.

In Nederland was Zwagerman daarnaast ook bekend van zijn tv-optredens. In 2003 en 2004 presenteerde hij het programma 'Zomergasten'. In de populaire talkshow 'De Wereld Draait Door' had hij ook een rubriek waarin hij zijn enthousiasme voor kunst uitdroeg.

Zwagerman zou dinsdagavond nog te gast zijn op de Nederlandse zender Radio 4, in het programma 'Opium 4'. In het Nederlandse praatprogramma 'Pauw' kregen ze het nieuws tijdens de uitzending te horen. Aan tafel zat ook Matthijs Van Nieuwkerk, die Zwagerman nog te gast kreeg in zijn programma 'De Wereld Draait Door'.

De Nederlandse minister van Cultuur Jet Bussemaker heeft in een eerste reactie de dood van Zwagerman een 'onvoorstelbaar tragisch verlies' genoemd. 'Zwagerman heeft veel jongeren vertrouwd gemaakt met literatuur door werken als 'Gimmick!' en 'Vals Licht'. Met zijn optredens in De Wereld Draait Door nam hij een breed publiek mee in de literaire wereld. Zijn aanstekelijk enthousiasme zorgde ervoor dat je niet anders kon dan meebewegen.'

Eind 2014 was de schrijver in het VRT-programma 'Reyers Laat' te gast, waarin hij sprak over zijn nieuwe werk en over depressie.

Zwagerman was vader van drie kinderen.

Dit jaar hield Zwagerman nog een preek over religie in literatuur en kunst in de Utrechtse Geertekerk.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.