Thomas Piketty raadgever bij Podemos
De Franse econoom Thomas Piketty. Foto: afp

De Spaanse protestpartij Podemos heeft de Franse econoom Thomas Piketty ingelijfd als raadgever. Piketty geldt dezer dagen als de intellectuele ster van links met zijn boek ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ uit 2014. De Franse econoom bestudeert ongelijkheid in het economische bestel.

Piketty werd maandag in Parijs voorgesteld als officiële raadgever van Podemos en partijleider Pablo Iglesias. Bij de parlementsverkiezingen in december hoopt de partij die groeide uit het ongenoegen over de door Europa aan Spanje opgelegde besparingen, 'te winnen', aldus Iglesias.

Piketty en Iglesias zullen een 'allesomvattend plan voor de strijd tegen armoede' in Spanje uitwerken. 'Er is nood aan nieuwe politieke krachten om de globale meerderheid in Europa te wijzigen', aldus Piketty.

Peiling

In de peilingen kan het linkse Podemos momenteel op 15 procent van de kiesintenties rekenen, wat de partij de derde formatie zou maken, na de twee dominante 'klassieke' partijen. De conservatieve Partido Popular zou 28 procent scoren, de sociaaldemocratische PSOE 24,9 procent.

Piketty herhaalde nog zijn kritiek op het steunplan en bijgaande besparingen voor Griekenland, maar steunde ook het voorstel van de Franse president François Hollande om een 'parlement van de eurozone' in te stellen.