Geen akkoord over Europese steun landbouwers
Landbouwminister Willy Borsus (rechts) op de Europese top. Foto: epa

De Europese ministers van Landbouw hebben maandag nog geen akkoord kunnen vinden over maatregelen om de noodlijdende landbouwsectoren te steunen. De Europese Commissie legde een voorstel ter waarde van 500 miljoen euro op tafel, maar dat zit nog boordevol onduidelijkheden en schiet bovendien ernstig tekort. Dat zeggen zowel Vlaams minister Joke Schauvliege als haar federale collega Willy Borsus.

'Wat hier op tafel is gelegd, is volledig ontoereikend en ook erg onnauwkeurig', zei Borsus. Tijdens de vergadering had hij laten weten dat het Commissievoorstel slechts een beperkte impact zal hebben op de kaspositie van de landbouwbedrijven. 'Voor het toewijzen van die 500 miljoen euro zijn er nog geen criteria, er is geen duidelijk programma en het is ook niet zeker waar het geld vandaan komt', luidde de analyse van Borsus. 

Nergens in het voorstel ziet Borsus structurele maatregelen om de sectoren waar de prijzen gekelderd zijn erbovenop te helpen. 'De markt heeft nochtans nood aan duidelijk signalen, bijvoorbeeld door een tijdelijke verhoging van de interventieprijs', aldus de minister.

Varkens

Vlaams minister Schauvliege zit op de lijn van Borsus, maar vindt daarenboven dat in het Commissievoorstel de varkenssector te weinig aan bod komt. Bijna alle maatregelen zijn op de melksector gericht. 'Wij willen structurele oplossingen, maar die hebben wij vandaag niet gehoord', aldus nog Schauvliege. 'Wij hebben het gevoel dat dit voorstel nog serieus aangevuld zal moeten worden om impact te hebben op de kaspositie en de levensvatbaarheid van de landbouwbedrijven. Dit is een uitzonderlijke crisis en dan zijn er ook uitzonderlijke antwoorden nodig.'

Volgende week dinsdag buigen de landbouwministers zich opnieuw over het dossier, donderdag of vrijdag zal de Commissie op een voorbereidende technische vergadering al een herwerkt voorstel op tafel leggen.

500 miljoen 

Europees commissaris Jyrki Katainen, die de zieke landbouwcommissaris Phil Hogan verving, legde vanmiddag het steunpakket op tafel tijdens de vergadering van de Europese landbouwministers. Zij bogen zich over de prijzencrisis in de melk- en varkensvleessectoren, net die lage prijzen waartegen ook het boerenprotest van maandag gericht was.

'Dit pakket maakt het mogelijk dat er meteen 500 miljoen euro aan Europese middelen gebruikt wordt ten behoeve van de landbouwers', zegt Katainen. 'Dit is een stevig en beslissend antwoord, dat bewijst dat de Commissie haar verantwoordelijkheid tegenover de landbouwers zeer ernstig neemt', zei hij. Maar dat zagen de landbouwministers anders en het Commissie-voorstel werd afgevoerd. 

Interventie

In welke mate de Commissie haar voorstel nog zal aanpassen, is onduidelijk. België is pleitbezorger van een nieuw interventiesysteem, waarbij sneller ingegrepen wordt als de melkprijs onder een bepaald niveau zakt en waarbij bovendien rekening wordt gehouden met de productiekosten. Maar waarnemers denken niet dat de Commissie daaraan zal toegeven. Ze wil zo weinig mogelijk marktverstorend werken. Ook een tijdelijke herinvoering van de melkquota zit er niet aan te komen.

Net als de Belgische ministers lieten ook de boerenorganisaties maandag hun ongenoegen blijken over wat de Commissie heeft voorgesteld. Vorige week, bij de bekendmaking van de details van hun protestactie in de Europese wijk, kondigden de vertegenwoordigers van de European Milk Board reeds aan dat ze nog hardere acties zouden voeren als er vandaag/maandag geen structurele oplossingen gevonden werden voor hun problemen.