Woensdag stelt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zijn spreidingsplan voor de vluchtelingen in de Europese Unie voor. Van de 120.000 oorlogsvluchtelingen zouden er meer dan 4.500 naar België komen. Duitsland, Frankrijk en Spanje zouden de meeste vluchtelingen opvangen.

4.564: zo veel vluchtelingen zou België moeten opnemen, als het door Juncker voorgestelde spreidingsplan werkelijkheid wordt. Dat plan wordt woensdag voorgesteld, maar de percentages werden zondag al bekend gemaakt. Voor België is dat 3,8 procent van 120.000 asielzoekers. De Volkskrant goot die percentages in een grafiek. Nog niet alle landen staan daarin vermeld. Duitsland neemt vandaag nog altijd veruit de meeste vluchtelingen op (31.443).

De Franse president François Hollande zei maandagvoormiddag tijdens een persconferentie dat hij zeker 24.000 vluchtelingen wil opnemen. Spanje zou volgens de grafiek op de derde plaats staan, met 14.931 mensen.

250 vluchtelingen in België

Maandag maakte de Belgische premier Charles Michel bekend dat ons land 250 vluchtelingen zal overnemen van Duitsland. De vraag kwam van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en op de vraag werd ingegaan door de premier en zijn vier vicepremiers. Hoe die mensen zullen opgevangen worden in België, is nog niet duidelijk. Wel zouden deze 250 deel uitmaken van het aantal dat vandaag in onderstaande grafiek staat.

Duitsland wordt op dit moment overspoeld door vluchtelingen. In München zouden vandaag tot 10.000 mensen met de trein arriveren. het land binnenkomen. In München waren maandagochtend wel hartverwarmende taferelen te zien van vrijwilligers en hulpverleners die de mensen in het station stonden op te wachten met spullen, eten en applaus. Tegelijkertijd maakt Beieren zich ook op voor zijn jaarlijkse Oktoberfest, het grootste bierfestijn ter wereld. Dat start op 19 september. Bezoekers komen massaal met de trein, via stations waarlangs nu ook dagelijks honderden vluchtelingen komen.