Gazprom begint gasveiling
Foto: BELGAIMAGE

De Russische gasreus Gazprom heeft maandag een veiling opgestart om gas te slijten aan Europa. Tot dusver gebeurde dat enkel via langetermijncontracten.

Gazprom, voor de helft in handen van de Russische staat, brengt tot en met woensdag 3,24 miljard kubieke meter aardgas op de markt via 127 loten. De leverancier die het hoogste bod uitbrengt krijgt het gas deze winter in Noordwest-Europa geleverd, om van daaruit dan door te sturen naar de afnemers.

Ten opzichte van de totale export van het bedrijf gaat het evenwel om een beperkt volume. Dit jaar zal het bedrijf immers naar verwachting 158 miljard m3 aardgas exporteren. Langetermijncontracten

Toch is de nieuwe verkoopwijze met enige vorm van marktwerking een zeer symbolische evolutie voor de gasgigant. Het bedrijf is immers zeer gehecht aan het systeem met langetermijncontracten die geïndexeerd zijn aan de olieprijzen en bindende afnamevolumes hebben. Het bedrijf stelt zelf dat dit de afnemers bevoorradingszekerheid biedt en toelaat op de lange termijn te investeren in infrastructuur. Het bedrijf zegt met de veiling een nieuwe vorm van gashandel te willen testen. Machtspositie

Gazprom is zeer belangrijk voor de energiebevoorrading van Europa, want staat in voor een derde van het gasverbruik. Maar met de aanslepende crisis in Oekraïne, zoekt Europa naar een meer gediversifieerde bevoorrading en dus minder afhankelijkheid. Europa beschuldigt Gazprom ervan misbruik te maken van zijn machtspositie, deels omwille van de contractformule. Een onderzoek werd geopend dat zou kunnen leiden tot een zware boete.

Volgens de voorlopige conclusies van dat onderzoekt verstoort Gazprom de eerlijke concurrentie in verscheidene landen in het oosten van de EU.