250 oorlogsvluchtelingen komen van Duitsland naar België
Angela Merkel en Charles Michel. Foto: AP

België neemt 250 oorlogsvluchtelingen over van de Duitse deelstaat Beieren. Dat heeft premier Charles Michel (MR) bekendgemaakt na overleg met Duits Bondskanselier Angela Merkel. Het gaat wel om een 'eenmalig en voorwaardelijk initiatief'. Dat staat in een persbericht maandag.

Volgens Michel toont ons land daarmee dat solidariteit 'geen loze slogan is'. Er moet volgens de premier op Europees niveau meer solidariteit komen. Door de 250 vluchtelingen op te nemen, wil hij een signaal geven aan de andere Europese landen om ook meer te doen. De eerste minister wijst er wel op dat het gaat om een 'eenmalig en voorwaardelijk initiatief'. 'De federale regering wil namelijk op Europees niveau meer solidariteit afdwingen en vindt daarin een partner met Duitsland.' Zo drong Merkel eerder al aan op een eerlijke verdeling van het aantal vluchtelingen.

De vluchtelingen zal België overnemen van de Duitse deelstaat Beieren. Dat gebeurt na overleg tussen Duits kanselier Merkel en onze eerste minister Charles Michel dit weekend, die alle partnerlanden dezelfde vraag stelde. Het aantal verschilde uiteraard wel per land. Het gaat volgens Michel om 'een humanitaire operatie'. Hoe en waar die vluchtelingen precies zullen ondergebracht worden, zal later worden bekendgemaakt.

Veel oorlogsvluchtelingen trekken dezer dagen richting Duitsland. Dat land neemt ook veruit het meeste vluchtelingen op. Het beleid van Merkel botst echter intern op wat kritiek, met name bij de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkel. Die partij plaatst vraagtekens bij het gevoerde beleid en verwijt Merkel een gebrek aan overleg met de deelstaten.

Hotspots

Volgens Michel wil zijn regering dat die eerlijke Europese spreiding ook parallel loopt met 'het creëren van hotspots in de landen aan de Europese buitengrenzen'. 'Ons land wil bovendien dat er meer steun gaat naar de opvang in de regio rond Syrië waardoor mensen die daar reeds in veiligheid zijn niet de noodzaak voelen om naar Europa te vluchten.'

Merkel riep eerder vandaag de Europese lidstaten op om hun schouders te zetten onder een gezamenlijke oplossing. Ook haar Franse collega François Hollande gaf al aan akkoord te gaan met het nieuwe spreidingsplan van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Die wil 120.000 extra vluchtelingen verdelen over Europa.

Volgens dat plan zou ons land 4.560 extra vluchtelingen moeten opnemen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet al weten dat hij het spreidingsplan enkel onder bepaalde voorwaarden zal aanvaarden. Zo wil hij een eerlijke Europese spreiding, socio-economische solidariteit en meer steun voor opvang in de Syrische regio. Dat beaamt ook Michel: 'Alle Europese lidstaten moeten tonen dat ze willen meewerken en solidair zijn anders kan er ook geen socio-economische solidariteit zijn.'

Als dat spreidingsplan ook werkelijkheid wordt, zouden die 250 vluchtelingen die België nu opneemt, ook deel uitmaken van die 4.560.