‘We hebben een Duitsland getoond waar we trots op mogen zijn’
Angela Merkel. Foto: AP

Duits bondskanselier Angela Merkel heeft opnieuw opgeroepen tot een solidaire Europese aanpak van de huidige migratiecrisis. Ze bedankte ook de vele Duitsers die de afgelopen dagen hebben geholpen. Ondertussen toont ooko Frans president François Hollande zich bereid mee te werken aan het nieuwe spreidingsplan van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

‘We hebben een bewogen weekend achter de rug’, verwees Merkel naar de grote toestroom van uitgeputte asielzoekers. ‘Het was soms adembenemend.’

De bondskanselier had ook woorden van dank voor de vele Duitse burgers die spontaan hulp boden. ‘Zij schepten een beeld van Duitsland waardoor we trots kunnen zijn op ons land’, aldus Merkel, die eerder hard uithaalde naar de landgenoten die gewelddadig protesteerden tegen de komst van die asielzoekers.

Merkel en haar vicebondskanselier Sigmar Gabriel lieten beiden echter opnieuw verstaan dat de druk van de migratiecrisis niet op de schouders van enklele landen mag terechtkomen. Er moet een oplossing komen op Europees niveau, aldus de twee.

Hollande: ‘Kunnen en zullen deze crisis onder controle krijgen’

Ondertussen toont Frankrijk zich al bereid om mee te werken aan het nieuwe spreidingsplan van Juncker. Dat stipuleert dat onze zuiderburen de komende twee jaar 24.000 vluchtelingen moet opvangen.

Frans president Hollande hoopt, net als zijn collega Merkel, dat alle 28 lidstaten van de Europese Unie het plan van Juncker zullen steunen. ‘Dit is een dramatische crisis. We kunnen ze echter onder controle krijgen en dat zullen we ook doen.’