Boeren uit heel Europa zijn naar Brussel getrokken om betere prijzen voor hun producten te eisen. De politie sprak van 3.000 deelnemers, het EMB van 5.000. De sfeer werd in de loop van de dag grimmiger, politie moest het waterkanon inzetten en er raakten vier agenten gewond. Ook twee protesterende boeren raakten gewond.

In totaal bliezen enkele duizenden landbouwers verzamelen in Brussel. Volgens de politie ging het om 3.000 boeren, de Boerenbond spreekt dan weer van 'veel meer deelnemers dan verwacht'. Volgens organisator European Milk Board zijn er 5.000 deelnemers en 1.500 tractoren geteld. Een indrukwekkende politiemacht was op de been, versterkt met 140 Nederlandse agenten.

Hoewel de betoging oorspronkelijk lawaaierig (met koebellen, tractorhoorns en voetzoekers) maar probleemloos begon, werd de sfeer later op de dag grimmiger. De politie zette het Schumanplein af, waarna een tractor toch nog door de barricade trachtte te komen. Hij werd teruggedrongen met een waterkanon. De boompjes op het plein werden uitgerukt en op de brandstapel geworpen. Later werd het waterkanon opnieuw ingezet, dit keer om de vlammen te doven. Intussen werd de politie met allerlei objecten bekogeld en hing er een zwarte rookpluim boven het plein. Later werd ook een caravan naar het midden van het plein gesleept en in brand gestoken.

Vier gewonden

Tegen 15 uur trok een groot deel van de betogers weg van het plein. De politie bleef wel massaal aanwezig, net zoals een harde kern van de betogers. In de straten rond het Schumanplein hing tegen de avond een wolk van traangas. Betogers vluchtten weg voor het zich verspreidende gas. De straten rondom het plein liggen bezaaid met afval, uitgedoofde brandhaarden en andere rommel.

Bij de protesten raakten vier agenten gewond, drie van hen werden ter plaatse verzorgd, een vierde werd naar het ziekenhuis overgebracht en is tien dagen werkonbekwaam. Dat meldde een woordvoerster van de politie.

 

               

Verkeerssituatie

Het verkeer in Brussel raakte door de manifestatie vanmorgen ernstig verstoord. Enkele tunnels werden afgesloten en ook het treinstation Brussel-Schuman ging een tjidlang dicht. De verkeerssituatie kunt u hier van minuut tot minuut blijven volgen. 

De hinder op de E40 tussen Luik en Brussel en de E411 tussen Namen en Brussel bleef vanmorgen binnen de perken. In totaal ging het de hele ochtend om niet meer dan 15 kilometer file, met wachttijden tot dertig minuten. De colonnes hielden volgens het Verkeerscentrum op de snelwegen regelmatig halt, en namen vaak de volledige breedte van de autoweg in. Maar om blokkades ging het niet. 

Ook de avondspits werd gehinderd door de uittocht van de boeren uit Brussel.

Vergadering

De boeren protesteerden in Brussel naar aanleiding van de vergadering van de Europese ministers van Landbouw. De problematische melk- en varkensvleesprijzen stond als hoofdpunt op de agenda. Voor aanvang van de optocht drongen de federale en Vlaamse ministers van Landbouw Willy Borsus en Joke Schauvliege in hun speeches aan op een Europees landbouwbeleid dat de boeren een eerlijk inkomen garandeert.