N-VA wil boeren beter beschermen
Foto: *
Landbouwers zijn te afhankelijk van hun afnemers en worden daardoor te vaak gedwongen om te verkopen onder de kostprijs. ‘We moeten de mededingings­wet uitbreiden om daar iets aan te doen’, zegt kamerlid Rita Gantois (N-VA).

‘Uit verschillende rapporten blijkt dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken binnen de voedingssector’, zegt ­Rita Gantois (N-VA). ‘Ook de Europese Commissie heeft België ­vorig jaar nog op de vingers getikt dat er te weinig garanties zijn ­tegen oneerlijke handelspraktijken.’

De huidige wetgeving beschermt in de eerste plaats de consument. En de mededingingswet verbiedt dominante ondernemingen dan wel om hun positie te misbruiken, ‘maar de voorwaarden om een klacht in te dienen, zijn zo zwaar dat een kleine onderneming daar niet aan begint’, stelt Gantois.

Daarom dient de N-VA een wetsvoorstel in om oneerlijke machtsverhoudingen tussen kleine producenten en grote afnemers, in ­alle sectoren en dus ook in de landbouw, aan te pakken, en om de onderhandelingspositie tussen beide te verbeteren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig