Woensdag komt de Europese Commissie met voorstellen voor een pan-Europese aanpak van de asielcrisis, die nu vooral de landen in het noorden en het westen van de EU treft.
Bekend was al dat de Commissie nog eens 120.000 asielzoekers die aankomen in de ‘frontlijnstaten’ Italië, Griekenland en nu ook Hongarije, wil verspreiden over heel de Unie. Volgens de verdeelsleutel die de Commissie daarvoor voorstelt, zou België 3,8 procent van die 120.000 asielzoekers moeten opnemen. Dat komt neer op 4.560 mensen.
Ruim een kwart van de 120.000 zou opnieuw naar Duitsland gaan. Dat zijn er 31.440. Daarna volgen Frankrijk met 20 procent en Spanje met 12,4 procent.
Bij het eerste (vrijwillige) spreidingsplan dat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker begin van de zomer voorstelde, ging het slechts om 40.000 mensen. Toen zetten vooral de Oost- en Centraal-Europese landen de hakken stevig in het zand. Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat zij nu wel zouden instemmen met dit nieuwe, en bindende, voorstel.