Hongaarse premier: ‘Oostenrijk en Duitsland moeten hun grenzen sluiten’
Foto: AP

Oostenrijk en Duitsland moeten hun grenzen sluiten. Beide landen moeten ‘duidelijk zeggen’ dat ze geen vluchtelingen meer opvangen, anders blijven ‘meerdere miljoenen’ mensen naar Europa komen. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban zondag gezegd op televisiezender ÖRF.

Orban zei bovendien dat het toelaten van migranten zonder papieren niet voldoet aan de regels, terwijl Oostenrijk die migranten ongehinderd laat passeren. De meerderheid van hen zijn economische vluchtelingen. Hongarije heeft bovendien zelf voldoende middelen om onderdak en medische verzorging voor de vluchtelingen te regelen, maar toch willen ze allemaal doorreizen naar Duitsland. ‘Dat probleem ligt niet aan onze kant’, aldus Orban.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had met haar Oostenrijkse en Hongaarse collega’s vrijdagavond een akkoord gesloten om de vluchtelingen die in Hongarije verbleven de grens naar Oostenrijk en Duitsland te laten oversteken. Ondertussen krijgt Merkel daarover kritiek van haar coalitiepartners. Zo is de CSU, de zusterpartij van Merkels CDU, niet te spreken over de beslissing om de vluchtelingen in Duitsland op te nemen. ‘We kunnen als federale republiek op lange termijn niet zo goed als alle vluchtelingen opnemen, als er 28 EU-lidstaten zijn’, aldus CSU-leider Horst Seehofer. ‘Geen enkele maatschappij kan dat aan.’

Dit weekend alleen al zijn meer dan 15.000 vluchtelingen vanuit Hongarije aangekomen in het station van München en in de loop van de nacht wordt nog eens een trein met 2.200 vluchtelingen verwacht. ‘Dit heeft onze verwachtingen overtroffen. We naderen onze grens qua capaciteit’, aldus een woordvoerster van de regering van deelstaat Beieren.