Rode Duivels winnen moeilijk duel tegen Cyprus
Foto: Photo News

In de strijd om een ticket voor het EK 2016 hebben de Rode Duivels Cyprus met 0-1 geklopt. Eden Hazard scoorde in de 86ste minuut na een slaapverwekkende vertoning. De Duivels blijven tweede in groep B en zijn bijna zeker van het EK.

België kon een goede zaak doen in groep B: Wales en Israël hadden eerder op de avond al 0-0 gelijkgespeeld. Winnen in Cyprus en stonden vier punten voor nummer drie Israël. In de thuismatch waren de eilandbewoners met 5-0 geklopt en Wilmots had een volledige fitte kern ter beschikking. Een makkie, toch? Niet, dus...

Lukaku out

Om die drie punten binnen te halen voerde Wilmots één wissel door tegenover de thuismatch tegen Bosnië-Herzegovina: Romelu Lukaku verhuisde naar de bank, Christian Benteke kreeg zijn kans. Een groot succes werd dat echter niet. De spits van Liverpool oogde niet fris en kreeg maar weinig greep op de bal. Hij was niet alleen: het waren nota bene de elf Cyprioten die het beste voetbal op het veld legden. Vooral de na elf minuten ingevallen Sotiriou toonde zich met enkele snedige acties. Gelukkig voor Kompany en co ging het telkens net mis. Die Kompany ging trouwens één keer in de fout, maar een attente Vermaelen kwam gevat tussen. Even later eiste de thuisploeg een strafschop, maar die eis was onterecht.

Toch bijna goal

Kregen de Rode Duivels dan echt niets meer klaar dan tempoloos gebrei? Niet echt. Nainggolan kon na een scherpe tegenprik aanleggen maar schoot te zwak en ook De Bruyne zette thuisdoelman Georgallides aan het werk. Pas na veertig minuten was het echt bijna raak. Benteke zette De Bruyne op weg naar de doelman, maar diens schot was te centraal.

Wie een betere tweede helft had verwacht, kwam bedrogen uit. Bondscoach Wilmots had nochtans Divock Origi ingebracht, maar anders dan op het WK in Brazilië bracht die geen schwung in het spel van de Duivels. Toch waren er kansen. De Bruyne (alweer hij) dreigde met een hard schot en Nainggolan gaf de bal niet af toen vier Rode Duivels op twee Cypriotische verdedigers afstormden. Op zoek naar eigen eer krulde hij de bal voorbij de paal.

Pijnlijk beeld

Hét beeld van de match kregen we in de 62ste minuut. Jan Vertonghen legde van ver aan voor een vrije trap, maar knalde de bal in de Middellandse Zee. Tijd voor Wilmots om alweer te wisselen. Dries Mertens kreeg een klein half uur om zijn kenmerkende dosis energie en doelgerichtheid te etaleren. Hij kwam in de plaats van Fellaini, donderdag nog een uitblinker maar vandaag veel minder.

Terwijl de vertwijfeling bij de Duivels en hun supporters groter werd, ontsnapte Sotiriou bijna. Enkel een ultieme tackle van Vermaelen kon de Cypriotische uitblinker van een rechtstreekse confrontatie met Thibaut Courtois houden.

Zelfs Witsel verliest de bal

Nog twintig minuten op de klok. Aan niets was te merken dat de Duivels momenteel het duurste elftal ter wereld zijn. Zelfs Axel Witsel, altijd zo secuur, verloor de bal. Gelukkig zonder erg, want de daaropvolgende lob ging over het doel van Courtois. Alweer slaakte heel België een zucht van verlichting.

In de 82ste minuut werd vlak buiten de grote rechthoek De Bruyne gehaakt. Een interessante plek voor een vrije trap, maar doelman Georgallides redde. Het sein voor het Cypriotische publiek om als één man achter hun helden te gaan staan. Zij hadden het nummer twee van de wereld niet alleen in bedwang gehouden maar bij momenten zelfs pijn gedaan. Maar net dan werd het geloof in een stunt pijnlijk de kop ingedrukt: de ingevallen Mertens werd knap vrijgespeeld en legde terug op Hazard. Die raakte ongeveer voor het eerst de bal goed en schoot hard binnen: 0-1. Oef. De opluchting was groot.

En nu?

België staat na deze winst steviger tweede in groep B, één punt achter Wales en vier voor Israël. Met nog een bezoek aan hekkensluiter Andorra en een thuismatch tegen Israël voor de boeg is de kwalificatie voor het EK 2016 zo goed als binnen, maar veel vrienden zullen de Rode Duivels vanavond niet gemaakt hebben.

Klik hier voor de stand in Groep B