Mysterie rond dood 43 ontvoerde Mexicaanse studenten houdt aan
Familieleden en vrienden van de 43 vermiste studenten tijdens een herdenkingsmars 11 maanden na hun verdwijning. Foto: EPA

Er zijn geen bewijzen dat de 43 studenten die vorig jaar in Mexico werden ontvoerd in brand zijn gestoken. Dat blijkt uit het onderzoek van een internationale onafhankelijke onderzoekscommissie. De commissie spreekt zo de officiële versie van de Mexicaanse overheid tegen.

De politie ontvoerde in de nacht van 26 op 27 september 2014 43 studenten tijdens een manifestatie in de stad Iguala en droeg ze over aan een criminele organisatie. Bendeleden gaven toe dat ze de jonge mensen hebben gedood en hun lichamen hebben verbrand. Volgens hen hadden de lichamen 14 uren gebrand en werden de assen van de studenten vervolgens in een rivier gegooid. De procureur-generaal had dan ook geconcludeerd dat de studenten zo aan hun einde kwamen.

In het 500 pagina’s dikke dossier van de Spaanse en Latijns-Amerikaanse onderzoekers, staan echter geen bewijzen voor die verbranding.

Volgens een professor aan de universiteit van Queensland (Australië) zou de verbranding van 43 lichamen een grote hoeveelheid vegetatie hebben verbrand, maar op de plaats waar de crematie zou hebben plaatsgevonden, werden enkel sporen teruggevonden van kleine vuren. Bovendien zou voor de verbranding van zoveel lichamen 30 ton hout, 13 ton banden en 13 ton diesel nodig zijn geweest en zou de crematie waarvan sprake was, 60 uren - en geen 14 - moeten hebben geduurd. De onderzoekers vonden tot slot enkel DNA-sporen van één student in een zak met menselijke resten die in de rivier werd gevonden.

De leden van de onderzoekscommissie riepen zondag ook nog op om een onderzoek te openen naar de houding van de politie en het leger. Uit het rapport blijkt namelijk dat zij de studenten al observeerden voor de manifestatie in Iguala die nacht, omdat veel leerlingen van hun school bekendstonden als linkse militanten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig