Burgers nemen opvang vluchtelingen Maximiliaanpark in eigen handen
Een vluchteling bij een geïmproviseerde voedseltent in het Maximiliaanpark Foto: BELGA

Aan de esplanade voor het Brusselse Noordstation zijn zondagnamiddag ongeveer duizend mensen samengekomen om de situatie van de vluchtelingen in ons land te bespreken. De bijeenkomst was een algemene vergadering van het recent opgerichte Burgerplatform dat de opvang in het Maximiliaanpark coördineert.

Op de vergadering waren naast vrijwilligers en bewoners van het kamp ook een heleboel sympathisanten aanwezig, die via het facebookevenement naar het Noordstation waren afgezakt. Na een voorstelling van het platform en haar doelstellingen, en een toespraak van vier specialisten, mochten de mensen aansluiten bij een van de 12 thematische subgroepen. De hoofdthema’s waren het beheer van het kamp en hoe de solidariteit naar de toekomst moet doorgetrokken worden. Er werden ook meteen opvolgvergaderingen vastgelegd.

‘We zijn zeer tevreden met de opkomst en het verloop’, zegt Elodie Francart, woordvoerster van het platform. ‘Het doel was om de mensen te verbinden die de beweging ondersteunen en een aantal initiatieven verder uit te werken.’

Op het tentenkamp in het verder gelegen Maximiliaanpark zijn afgelopen weekend naast enkele primaire diensten ook een schooltje en een juridische permanentie opgericht. Hoewel morgenavond 500 vluchtelingen onderdak krijgen in het WTC III-gebouw, maakt de organisatie, die het aantal aanwezigen in het kamp ondertussen op 1.000 schat, zich op om de boel draaiende te houden. ‘Bovendien heeft de overheid ondertussen bevestigd dat het gebouw enkel ‘s avonds en ‘s nachts toegankelijk is. Overdag zullen deze mensen waarschijnlijk terugkomen naar het kamp’, vermoedt Elodie Francart.

Het burgerplatform is overigens bijzonder ontsteld over de passiviteit van de overheden. Ondanks de grote verklaringen van het Brusselse Gewest en de stad Brussel in de pers, heeft de organisatie op het terrein nog weinig ondersteuning ondervonden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig