KWALIFICATIES. IJsland en Tsjechië naar EK, Bulgarije uitgeschakeld door Italië
Foto: AFP

In groep A zijn de twee rechtstreekse EK-tickets de deur uit. IJsland mag samen met Tsjechië rechtstreeks naar het EK, na een 0-0 tegen Kazachstan. Wales kon Israël definitief uit de race slaan in groep B, maar speelde 0-0 gelijk. Door de 0-1 zege van de Duivels tegen Cyprus is Wales nog niet zeker van EK-deelname. Verder blijft Bosnië in de running voor de derde plaats in groep B, na een 3-0 zege tegen Andorra. Bulgarije is er zeker niet bij in Frankrijk volgend jaar, na 1-0 verlies bij Italië.

Groep A: Tsjechië en IJsland rechtstreeks naar EK

Tsjechië is - toch wat verrassend - het tweede land dat zeker naar het EK in Frankrijk mag. In en tegen Letland kenden de Tsjechen weinig weerwerk. Limbersky schoof de bal overhoeks binnen na een mooie actie van Sural na 13 minuten, tien minuten later stond de 0-2 al op het bord dankzij Darida. Die knalde vanop dertig meter de bal heerlijk tegen de touwen. Letland maakte het nog even spannend na de 1-2 van Zjuzins na 73 minuten, maar Tsjechië hield stand. Door de 1-2 overwinning komt Tsjechië op 19 punten, zeven meer dan Turkije dat derde staat. Met nog slechts twee wedstrijden op het programma kan Tsjechië dus niet meer bijgehaald worden.

IJsland komt op gelijke hoogte van Tsjechië na een 0-0 gelijkspel tegen Kazachstan vanavond. IJsland ontsnapte vroeg aan de achterstand tegen de rode lantaarn, maar herstelde daarna snel het evenwicht. Het moest de wedstrijd wel afwerken met tien, na rood voor Gunnarsson. Tsjechië en IJsland hebben 19 punten, en mogen in de laatste twee wedstrijden uitmaken wie groepswinnaar wordt. Nederland en Turkije moeten nog volop strijden voor de derde plaats. Turkije heeft alvast het mentale voordeel, na een overtuigende 3-0 overwinning tegen Nederland (VERSLAG ). Volgende speeldag staat Tsjechië-Turkije en Nederland-Kazachstan op het programma.

Bekijk hier de stand in groep A!

Groep B: Wales nog niet zeker van EK, Bosnië leeft nog

Wales kon zich verzekeren van een EK-ticket, maar bleef steken op een 0-0 tegen Israël. Wales had de wedstrijd nochtans stevig in handen, maar raakte niet door de Israëlische muur. Maar liefst 15 doelkansen, waarvan 5 gekadreerd, tegenover 1 doelkans tussen de palen voor Israël. Aaron Ramsey kreeg vroeg in de eerste helft een grote kans, maar de middenvelder van Arsenal kopte van dichtbij een rebound nog over de kooi. Drie minuten voor affluitten hield Israel-doelman Marciano (Moeskroen-Péruwelz) met een goede reflex nog een geplaatste bal van Bale uit zijn rechterhoek. Church kopte in de 95e minuut wel de 1-0 in doel, maar hij stond duidelijk buitenspel. Door deze uitslag is Wales nog niet zeker van een rechtstreeks ticket, en blijft ook Israël nog in de running. Wales heeft 18 punten, de Duivels 17 en Israël 13.

België had het lange tijd bijzonder moeilijk tegen Cyprus en speelde een draak van een wedstrijd. Eden Hazard verloste de Duivels uiteindelijk met nog slechts vijf minuten op de klok (VERSLAG ). Door deze overwinning slaan de Duivels Cyprus definitief uit de race voor de top-2, het behoudt wel nog een waterkansje op de derde plaats. Die strijd gaat tussen Cyprus, Israël (dat nog tweede kan worden) en Bosnië.

Bosnië won namelijk makkelijk met 3-0 tegen Andorra. Bicakcic, Dzeko en Lulic zetten die stand al op het bord halfweg. Na de rust werd niet meer gescoord, beide landen eindigden met tien na rood voor Besic (Bosnië) en Rodrigues (Andorra). Bosnië komt zo tot op twee punten van Israël, dat derde staat. De tweede plaats van de Belgen is nu wel definitief buiten bereik voor Bosnië.

Bekijk hier de stand in groep B!

Groep H: Italië op kop, voor Noorwegen

In groep H is er nog helemaal niets beslist. Noorwegen won de topper tegen Kroatië met 2-0 en springt over Kroatië naar de tweede plaats. Jo Inge Berget scoorde beide doelpunten na de rust met tweemaal een doelpunt in de korte hoek. Bij het tweede doelpunt was er wel een pijnlijke deviatie van Kroatisch verdediger Corluka nodig om doelpunt Subasic te vloeren. In de stand staat Noorwegen nu tweede, met zestien punten. Kroatië zakt naar plaats drie met 15 punten, het is wel zeker van minstens barragewedstrijden door het resultaat in Italië-Bulgarije.

De Italianen knalden Bulgarije namelijk uit EK-koers na een 1-0 overwinning. Daniele De Rossi zette in de zesde minuut een penalty om, maar pakte een rode kaart na rust wegens revancheren op Micanski. Die ging nijdig op de enkels staan van De Rossi en mocht ook gaan douchen. Bulgarije kwam niet meer langszij met tien tegen tien, en mag het EK op zijn buik schrijven. Met nog twee speeldagen voor de boeg staat Bulgarije zeven plaatsen achter op de derde plaats.

Malta-Azerbeidzjan eindigde op 2-2. Malta leek lange tijd op weg naar een eerste overwinning in de groep, maar Azerbeidzjan kwam alsnog langszij met nog tien minuten op de klok. Azerbeidzjan is door dit gelijkspel wel zeker uitgeschakeld voor het EK, het kan hoogstens eindigen op een vierde plaats.

Bekijk hier de stand in groep H!