De kans dat Nederland het EK 2016 in Frankrijk haalt, is na een 3-0 nederlaag tegen concurrent Turkije nog kleiner geworden. De Turken halen Oranje in en staan nu op de derde plaats. Die geeft recht op de barrages.

Nederland lag zeker in de eerste helft niet echt onder in het spel, maar gaf wel twee doelpunten in geschenkverpakking weg. Eerst vergaten de verdedigers Oguzhan Ozyakup. Die kon alleen op Cillessen af en stiftte beheerst binnen. Om het extra pijnlijk te maken: Ozyakup werd geboren in Zaandam en was jeugdinternational voor Oranje. Zo stond het na acht minuten al 1-0.

In de 26ste minuut was het de beurt aan Arda Turan om te profiteren. Daley Blind, zoon van bondscoach Danny Blind, controleerde het leder verkeerd en Turan ging er met het kleinood vandoor. Zijn schot was niet hard, maar ook Cillessen sloot aan bij het foutenfestival en liet de bal langs zich heen glippen: 2-0.

Kansen Nederland

En Oranje? Dat dwong wel kansen af via Van Persie en Sneijder en vooral Narsingh, maar telkens lukte het net niet om te scoren.

In de tweede helft zetten de Turken een muur neer. Invaller Wijnaldum kon die na enkele minuten al doorbreken, maar in plaats van de bal binnen te koppen raakte hij die met zijn schouder.

Naarmate de minuten vorderden werd het duidelijk dat de Nederlanders geen vuist kon maken. Een wanhoopsoffensief leidde nergens toe, integendeel: Yilmaz maakte de avond nog wat pijnlijker door de 3-0 in het dak van het doel te pegelen.

En nu?

In groep A springt Turkije over Nederland naar de derde plaats: het telt nu twaalf punten, twee meer dan Nederland. Dat is erg slecht nieuws voor onze noorderburen, want die derde plaats geeft recht op de barrages. Tsjechië won in Letland en telt negentien punten. Het is nu eerste, voor IJsland. Dat speelt later vandaag tegen Kazachstan.

Klik hier voor de stand in Groep A

Programma Groep A

Speeldag 9

IJsland-Letland
Kazachstan-Nederland
Tsjechië-Turkije

Speeldag 10
Turkije-IJsland
Nederland-Tsjechië
Letland-Kazachstan