400 gezinnen willen minderjarige opvangen of gezin onderdak bieden
Foto: AFP

Al ruim 400 gezinnen hebben zich aangemeld om een niet-begeleide minderjarige op te vangen of willen een deel van hun woning of tweede verblijf ter beschikking stellen voor gezinnen op de vlucht. Dat zegt Pleegzorg Vlaanderen, die de campagne 'Geef de wereld een thuis' opstartte.

Pleegzorg Vlaanderen begeleidt momenteel een zestigtal gezinnen die een niet-begeleide minderjarige vreemdeling opvangen. Samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen, en verschillende opvang- en begeleidingscentra voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, wordt momenteel een versnelde procedure uitgewerkt om de opvangnood voor vluchtelingen op korte termijn aan te pakken. Het initiatief werd vrijdagavond bekendgemaakt en krijgt steun van het Agentschap Jongerenwelzijn en Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V).

Tweede verblijf

De oproep viel niet in dovemansoren. 'Vanaf zaterdagmiddag meldden zich bij ons alleen al 250 gezinnen aan om een kind, jongere of een gezin op te vangen', zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. 'Vaak zelfs gezinnen die een leegstaand tweede verblijf of apart deel van het huis hebben dat ze willen delen.'

Samen met de aanmeldingen van vorige week, komt Pleegzorg Vlaanderen al op 300 kandidaten, via de vluchtelingenorganisaties en de sector van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen komen daar nog eens 100 gezinnen bij.

'We zijn absoluut verrast van de ongelooflijke omvang van mensen die hun hulp aanbieden', zegt Heselmans. 'We willen dat moment van spontaniteit ombuigen tot iets structureels.'