Joaquim Rodriguez heeft de vijftiende rit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Spanjaard was na 175 kilometer de snelste op de Alto de Sotres, een col van eerste categorie. Leider Fabio Aru kwam als vijfde over de streep, in het gezelschap van Nairo Quintana. Tom Dumoulin verloor weer tijd en doet zo opnieuw een slechte zaak in het algemene klassement.

Wielrennen op Sportwereld.be

Zeven renners kozen al snel voor het hazenpad. Daarbij één Belg: Jelle Vanendert. Ook Sylvain Chavanel was mee en de vluchters kregen wat later het gezelschap van vier renners, waaronder Maxime Monfort en Tosh Van der Sande. Movistar liet echter niet begaan en de vlucht was geen lang leven beschoren. Na ruim 30 kilometer scheidde zich dan een groep van negen af en dat bleek de juiste ontsnapping. Nikolas Maes was de enige Belg en kreeg het gezelschap van Haimar Zubeldia (Trek), Blel Kadri (AG2R), Dominique Rollin (Cofidis), Pierre Rolland (Europcar), Maarten Tjallingii (LottoNL), Brayan Ramírez (Colombia), Natnael Berhane (Team MTN) en Ricardo Vilela (Caja Rural).

Het eerste uur was heel snel, met een gemiddelde van 49,4km/u. De voorsprong van de elf bleef lang schommelen rond de drie minuten, terwijl Movistar het tempo bepaalde in het peloton. De Astana-troepen van leider Fabio Aru leken zo in een zetel te zitten. Op de Alto del Torno gebeurde er niets bij de favorieten en de vluchters haalden de top met 2’55” voorsprong. Het was letterlijk wachten op de voet van de Alto de Sotres, de slotklim van eerste categorie.

Dumoulin zakt erdoor

Bij de vluchters bleek Zubeldia de meest ervaren en beste van het pak. De renner van Trek trok er al snel alleen op uit. In de groep der favorieten schudde Nairo Quintana al vroeg eens aan de boom. Aru liet ploegmaat Luis Leon Sanchez de kastanjes uit het vuur halen. De Colombiaan werd al snel weer ingerekend en Astana zette zich aan kop. Zubeldia werd op twee kilometer van de finish ingerekend, terwijl Tom Dumoulin door het ijs zakte en Bart De Clercq stand hield.

Op de steile laatste kilometers ging eerst Mike Nieve aan, maar Tinkoff-Saxo zette zich op kop voor Rafal Majka. Joaquim Rodriguez ontbond zijn duivels en kreeg Quintana in het wiel. Ara en Mikel Landa gaven niet af en zagen plots Quintana passen. Rodriguez vocht voor de dagzege, terwijl Aru en Majka de kloof probeerden te dichten. De Spanjaard snelde naar de zege en komt op amper één seconde van Aru in de stand. De Italiaan werd vijfde, net na Majka, Moreno en Quintana.

Uitslag:

1. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) in 4u33:31 (gem. 38.56 km/u)

2. Rafal Majka (Pol/TCS) op 0:12

3. Daniel Moreno (Spa/KAT) 0:14

4. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:15

5. Fabio Aru (Ita/AST) 0:15

6. Mikel Landa (Spa/AST) 0:18

7. Esteban Chaves (Col/OGE) 0:20

8. Mikel Nieve (Spa/SKY) 0:24

9. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:29

10. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 0:41

Stand:

1. Fabio Aru (Ita/AST) de 2470.0 km in 61u53:56 (gem. 39.90 km/u)

2. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) op 0:01

3. Rafal Majka (Pol/TCS) 01:24

4. Tom Dumoulin (Ned/TGA) 01:25

5. Esteban Chaves (Col/OGE) 01:34

6. Daniel Moreno (Spa/KAT) 02:08

7. Mikel Nieve (Spa/SKY) 02:19

8. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 02:25

9. Nairo Quintana (Col/MOV) 03:00

10. Louis Meintjes (ZAf/MTN) 05:07

Bekijk hier alle uitslagen en de volledige stand in de Vuelta!