De Belgische basketbalmannen hebben hun nederlaag van zaterdag tegen Letland in stijl rechtgezet. De Belgian Lions versloegen in hun tweede groepswedstrijd op het Europees kampioenschap Estland met overtuigende 84-55 cijfers.

Bondscoach Eddy Casteels had zijn mannen duidelijk een serieuze preek gegeven na de nederlaag tegen Letland. De Belgen gingen dan ook een stuk energieker van start tegen de Esten en pakten via buckets van Lojeski, Tumba en Hervelle een snelle 7-0 voorsprong. Arbet zette de eerste punten voor Estland op het bord, maar daarna scoorden de Esten bijna vijf minuten lang niet. De Lions namen een 22-2 voorsprong onder leiding van een oersterke Van Rossom en sloten het eerste kwart af op 27-9.

Tijdens het tweede kwart gingen de Lions door op hun elan en liepen ze dankzij een vreselijk sterke defense zelfs uit tot 37-9. Naast Van Rossom haalde ook Lojeski zijn allerbeste niveau en de Belgen hielden Estland opnieuw onder de tien punten in het kwart. Casteels en zijn spelers gingen dan ook met een geruststellende 46-18 voorsprong de kleedkamers in. Van Rossom liet toen al elf punten noteren, Lojeski tien.

Energie sparen

In het derde kwart namen de Lions wat gat terug. Estland kon een stukje van de achterstand wegwerken dankzij korven van Talts en Arbet. De Lions herstelden echter snel hun dominantie en vooral Lojeski liet zich weer gelden. De Amerikaanse Belg scoorde zes punten in het kwart en zorgde voor een 69-44 stand bij het ingaan van de laatste tien minuten.

Casteels gaf zijn kernspelers rust en liet onder andere Mukubu en Mwema minuten draaien. Defensief stonden de Lions er weer en ze lieten de Esten slechts elf punten scoren. De Belgen boekten zo een uitstekende 84-55 zege en geven maandag vol vertrouwen het sterke Litouwen partij. Lojeski was topscorer met zestien punten, Van Rossom scoorde er veertien.