Tijdens het slotweekend van het WK roeien, dat in het Franse Aiguebelette plaatsvond, werden er 129 olympische deelnametickets uitgedeeld. Tweeëndertig landen slaagden erin minstens één ticket op zak te steken. België is daar niet bij en moet dus proberen volgend jaar in de laatste kwalificatierace zo’n ticket in de wacht te slepen.

Groot-Brittannië was opnieuw de grote slokop. De Britten plaatsten zich voor de Spelen van Rio in twaalf van de veertien roeinummers. De Verenigde Staten verlieten Frankrijk met tien olympische tickets. In de medailletabel van het WK ontpopte Nieuw-Zeeland zich tot het roeiland met de meeste kwaliteit. De Kiwi’s roeiden zich in zeven van de veertien finales van olympische nummers op het erepodium en klommen zelfs drie keer het hoogste trapje op.

In de skiffnummers pakte de Tsjech Ondrej Synek verrassend een derde wereldtitel. Synek versloeg voor het eerst dit seizoen regerend olympisch kampioen Mahe Drysdale, die op minder dan een halve seconde van het goud strandde. Bij de vrouwen ging het skiffgoud naar de favoriete Kim Crow, die het hele voorbije seizoen alle tegenstanders overklaste.

In de koninginnenummers, de gestuurde achtriemen, slaagden zowel de Amerikaanse vrouwen als de Britse mannen erin hun prestigieuze titel met succes te verdedigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig